hits

juni 2013

Han fikk som fortjent. Han fikk barn.

Her kommer Arne, en helt alminnelig moderne mann som har gjort så godt han kunne i livet og det som var forventet. Mannen har forplantet seg. Arne gjorde det til og med helt frivillig. Utrolig nok.

Det var mye optimisme og en hel del fremtidstro på den tiden da Arne fikk barn. Det var ingen som snakket om kostnadene ved å bli far. Farene ved å bli far ble rett og slett dysset ned. Hvis noen var bekymret så var det for at barnet skulle bli skadet. Det var barnesikring meg her og svindyre løsninger meg der. Ingen snakket om at far kunne bli skadet. I sjelen.

Før vi går videre i denne historien er det helt nødvendig å snakke litt om mannens følelser. Det er mange som syns at mannen ikke er så god på dette området. Det har å gjøre med at de ikke har vært skikkelig til stede i de helt avgjørende øyeblikk i livet. Når vi for eksempel ser på fotball . Eller får en laks på kroken. Eller kanskje en splitter ny bil. Jeg kan bli rørt bare ved tanken.

En moderne mann har selvsagt ikke den bilen han aller helst ville hatt. Det blir gjerne til en variant av stasjonsvogn eller noe som er så praktisk og stort at de som faktisk bestemmer, de ledende krefter i familieadministrasjonen, kan slippe å tenke eller planlegge noe som helst, men bare kan hive inn alt de kan komme på av bagasje før man setter seg inn i bilen og drar på for eksempel en helgetur.

Dette betyr ikke at den moderne mann ikke er glad i bilen sin. Man er jo gjerne det. Glad i det man kan få. Biler er jo dessuten sinnsykt dyrt i Norge. Man må lære seg å elske selv en Toyota Corolla. Lett er det ikke. Men det lar seg gjøre.

Når den moderne mann har vendt seg til tanken så blir han rett og slett fornøyd med bilen sin. Den står kanskje der ute på gårdsplassen og det hviler en slags trygg og god forventning om at intet farlig kan skje. Bilen står jo parkert. Så feil kan man ta.

Arnes datter heter Eline. Jenta er fire år og har oppdaget at mor i huset har kjøpt inn en sekk med lecakuler. Slike lecaculer er fine som drenering i blomsterpotter. De er dessuten veldig lette, fine og gode å holde i hånden. Det syns Eline. Hun bruker lecakulene til å tegne med. Først på hele den ene siden av familiens bil. Deretter på den andre siden av bilen. Eline liker dekorasjonene. Humøret er på topp.

Når Arne oppdager kunstverkene blir han først veldig stille. Deretter prøver han å være pedagog. Arne forklarer at dette blir fryktelig dyrt. Det vil sikkert koste minst 20.000 kroner å rette opp skadene. Men siden Eline ikke vet hva 20.000 kroner er, så sier Arne bare at det er fryktelig mange penger, så mange penger at man kunne kjøpt sykkel til alle i barnehagen. Eline gjør da oppmerksom på at alle i barnehagen har sykkel fra før.

Litt senere, samme kveld, foreslår Arnes kone å vente til Eline har konfirmert seg. Da er tiden inne. Arne kan gå bort til gavebordet og kreve inn noe gammel gjeld. Skal man være far, må man være tålmodig.-Unnskyld, jeg fikk visst ereksjon
Nå har det seg slik her i verden at jeg er tilbøyelig til å elske gamle og ærverdige ting. Det dreier seg ofte om ting som er truet og i ferd med å dø ut. Et eksempel er såkalt "undersøkende og grundig journalistikk".


vårparten i 2011 skjedde det noe. Jeg satt på jobben og ante fred og slett ingen fare. Da plasket det ned noe helt nytt på pulten min. Det var første utgave av reportasjemagasinet Plot. Siden har jeg vært alvorlig henfallen til leseglede og har slukt alle utgaver.

Plot serverer lange artikler. Veldig lange. Det kan ta mange år og skrive en slik artikkel. Jeg leser noe jeg aldri har lest før. Det liker jeg.

Andre ganger har journalisten bare jobbet noen uker med en sak. Et eksempel er juni-utgaven av Plot som blant annet har fulgt noen dager av livet til Hank von Helvete eller Hans-Erik Dyvik Husby som han egentlig heter.

Denne tidligere vokalisten i Turboneger har fyrt av sin siste romperakett, kjøpt seg pene dresser og synger nå søte viser signert Cornelis Vreeswijk. Mannen har sluttet med heroin og begynt med Scientologi isteden. Dette skal liksom være et slags alternativ til psykoterapi som er funnet opp av science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard på 1950-tallet, og er med årene blitt en slags nyreligiøs bevegelse. Scientologenes forretningshemmelighet er å hugge tak i skakkjørte folk og gi dem en personlighetstest som konkluderer at det er svært lite håp. Men hvis de betaler grisedyrt, så kan de bli reddet, helt mirakuløst.

I Plot får vi følge Hank von Helvete til Bergen og lærer her flere triks. Hvis du for eksempel ønsker at Bergens Tidene og andre medier skal lage store oppslag om for eksempel en kunstutstilling er det bare å leie helikopter. Dette fyller du opp med Ari Behn og andre nordmenn som liker slike anledninger til å vise frem seg selv, og lar dem fly fra Flesland inn til Bergen sentrum. Turen tar noen minutter. Der helikopteret lander står pressen og fotograferer og vips er reklamen på sitt aller beste.

Etter åpningen av kunstutstillingen blir vi med til en luksusleilighet som flommer over av dyre drikkevarer. Her sitter kjendisene rundt et formidabelt glassbord. Bordet er fylt til randen av flasker og glass. Klokken er langt på natt. Ari Behn ligger i en sofa med bena inn under glassbordet. Da skjer noe veldig merkelig.

Spenningen i glassbordet skaper en eksplosjon. Bordet pulveriseres slik at glass og flasker raser sammen i et vanvittig kaos. Deretter blir alt helt stille. Ari Behn er situasjonens herre. Han renser stemmen og sier:
-Unnskyld, jeg fikk visst ereksjon!

De tror ikke sine egne øyneAsk og Embla het de første mennesker på jorden i Norrøn mytologi. Det het også hovedpersonene i Agnar Mykles forbudte, erotiske bok "Sangen om den røde rubin". Jeg møtte Embla, som egentlig het Jane Mykle, en sommerdag i Asker på 80-tallet.


Jeg jobbet i lokalavisa og intervjuet damen om livet med den berømte forfatteren som hun var gift med frem til 1957. De ble skilt, men levde likevel sammen i mange år, inntil forfatterens rot og mentale helse ikke lenger var til å være i hus med. Mykle flyttet til en leilighet hvor han satt og knapt gikk ut. Her skrev han tusenvis av romansider som aldri ble utgitt.

Jane sitter og forteller om sitt liv i en laftet tømmervilla som sukker av elde. I solveggen har hun plantet vindruer og i stua serverer hun hetvin i små glass. Vi snakker om alkohol. Jane forteller om en gang hun og Agnar kom gående opp Stortingsgaten og plutselig ser deres gode venn André Bjerke som nettopp er blitt bedt om å forlate Theatercaféen.

Klokken er bare litt over fem om ettermiddagen, men Bjerke er stup full. Han er iført blådress, men er et sørgelig syn. Mannen er nede i knestående og kaster opp. I rennesteinen. Ved inngangen til Theatercaféen. Da sier Agnar Mykle:

- Du som er en berømt og dypt respektert forfatter. Står du her og kaster opp! Er du ikke redd for hva folk vil si?

- Ikke noe problem. De tror ikke sine egne øyne, svarte André Bjerke.

Sunniva forsker på fulle menn

Sunniva Meyer skal forske på fulle menn, skriver Aftenposten denne uken. Damen vil gjerne høre om enkeltepisoder som har vært ubehagelige.

Sunniva er forsker ved Transportøkonomisk institutt (TØI). Hun er interessert i om du har opplevd noe ubehagelig på offentlig sted, inkludert offentlig transport og holdeplasser. Nå kan det jo tenkes at det er ubehagelig å stå på slike holdeplasser. Også når man er helt edru. Det har jo hendt at toget eller bussen ikke kommer. Kanskje er det bikkjekaldt og utrivelig snøvær. Eller det plaskregner. Kanskje skulle man ha vært på jobb for over en time siden. Kanskje har man opplevd akkurat det, mange, mange ganger før. Det er veldig ubehagelig. Å vente. På ting som ikke kommer.

Kanskje har man også stått slik på en desperat fullpakket holdeplass og opplevd at folk blir stadig mer aggressive når toget eller bussen ikke kommer. Kanskje har man stått slik og tenkt at nå hadde det vært fint om det kom en søt Sunniva Meyer som lurer på hvordan jeg har det. Hvis jeg må ta en dram først, for at hun skal bli interessert i meg, så gjør jeg gjerne det.

Personlig har jeg en hel masse erfaring som jeg ikke før NÅ viste at det var interesse for. Jeg kan jo en hel del om fulle menn. Jeg kan det. Jeg er derfor mer enn villig til stille meg til rådighet, Sunniva Meyer. Jeg kan rett og slett øse av min erfaring. Hva gjør man ikke for forskningen.

Min erfaring er for eksempel at en gjennomsnittlig, utrent nordmann med kulemage og dårlig kroppskontroll, ofte kommer rett fra et opprivende samslivsbrudd for å forsøke å orientere seg i et uteliv som er totalt forandret siden sist han var på byen. Kanskje står han der med svette hender som henger ubrukelig og slenger som våte bananklaser. Han får seg liksom ikke til å si et ord. Kanskje rekker han opp hånden for å si noe, men det eneste som skjer er at noen kommer med enda en ny halvliter som han må drikke i taushet. Etter dette skjer det ikke så mye mer. Etter ganske mange øl går mannen hjem. Alene. Her er en taushet som ingen ende tar.

Kanskje Sunniva Meyer kunne spørre hvordan han har det. Når hun likevel er ute og forsker. Det er bare et forslag.Märtha Louise og andre overfølsommeJeg har i mange år lurt på hvorfor prinsesse Märtha Louise kan hevde at hun har bred og god kontakt med engler. Hun får dessuten lov til å selge engle-kurs uten å bli beskyldt for svindel. Det har heller ikke kommet noe folkekrav om å legge ned kongehuset. Det er jo litt rart. Men nå har jeg funnet en god forklaring.


Märtha Louise er trolig overfølsom eller høysensitiv, som det heter på fagspråket. Prinsessen er en av 15-20 prosent av befolkningen som er høysensitive. Forskningen og pionerarbeidet på dette feltet er utført av den amerikanske psykologen Elaine Aron som er utdannet ved blant annet det anerkjente University of California, Berkeley.

Elaine Aron har skrevet flere bøker om fenomenet og er i ferd med å bli en verdensstjerne. Nå kommer boken "Særlig sensitiv: la sårbarheten bli din styrke" på norsk. Over hele verden popper det opp stadig nye medlemsforeninger basert på Arons forskning. I Norge ble Foreningen for høysensitive stiftet i 2009. Denne foreningen passerte nylig 2.000 medlemmer på Facebook.

Elaine Aron hevder at høysensitive personer oftere enn ikke-sensitive kjeder seg når de snakket med vanlige mennesker. Det har å gjøre med at overfølsomme som regel tenker på det meste ut fra et størst mulig perspektiv. Overfølsomme tenker alltid stort. Alle helst vil de snakke så mye som mulig om livet og døden og hvor universet ender. Høysensitive personer blir gjerne prester eller Odd Nerdrum eller kanskje leder av Kristelig Folkeparti. - Dette har å gjøre med at mennesker er den eneste dyrearten som kan finne på å begå selvmord hvis de ikke finner noen mening med livet, sier Elaine Aron.

Elaine Aron er meget nøye med å understreke at når for eksempel Märtha Louise snakker med engler eller Ari Behn så er hun ikke syk, hun har bare et litt annerledes nervesystem enn oss andre. Det gjør at høye lyder og kjærlighet og skarpt lys og tung parfyme og strålingen fra mobiltelefoner og en rørende poplåt kan virke uendelig sterkt på vedkommende. Nå kan du ikke uten videre oppdage at en person er overfølsom. Slike mennesker vet at de er annerledes, men på grunn av følsomheten sin er de veldig gode til å forstå hvordan de skal passe inn.

Når man leser om dette fenomenet kan brikkene falle på plass også for Gry Jannick (svake menneske) Jarlum som jo engang ble veldig kidnappet av UFO-er og siden har hatt et godt nettverk med vesener fra verdensrommet. Det er heller ikke helt urealistisk at dette vil være interessant lesning for Snåsa-mannen, Uri Geller, Anna Elisabeth Westerlund, Morten Harket, Kristen Gislefoss eller andre som lurer på hvordan det kommer til å gå her i verden. Det er jo for eksempel ganske mange som sitter og venter i herdig på jordens undergang. Men akkurat det har jeg jo skrevet om i en annen petit som det ikke er noen grunn til å rippe opp i nå.

Personlig er jeg uhyre opptatt av om det kommer til å regne på Røros denne uken. Det har å gjøre med at i så fall vil vannstanden Gaula stige og det kan få store konsekvenser for laksefisket til helgen. Jeg er ganske følsom jeg også. Jeg er opptatt av meningen med livet. Jeg også. Så kom ikke her.

Selvtillit basert på dårlig sprettMin far skar lommepengene ned til et nivå som gjorde også ord fattige. Men mannen var kreativ. Han la sponplater på spisebordet i stua slik at vi kunne spille bordtennis. Det skulle få langtrekkende konsekvenser.


Vi skal til Kristiansund på 1970-tallet. Jeg går på Langveien ungdomsskole. Her er jeg så heldig å gå i klasse med en kar som heter Geir. Geir er dårligere enn meg i bordtennis. Det er en egenskap jeg setter pris på. Siden jeg bor like ved skolen kan vi løpe hjem i storefri å spille. Vi løper hjem ganske ofte.

Slik blir jeg rimelig god i bordtennis. Problemet er bare at min far har glemt å følge de internasjonale målene for bordtennisbord. Sponplatene er alt for store. De har dessuten mye dårligere sprett enn det man kan få kjøpt i butikken. Selvtillit på sviktende grunnlag er farlige saker. Selvtillit basert på dårlig sprett skal du vokte deg vel for. Særlig hvis du har en lei tendens til å være stor i kjeften.

For å gjøre en vond historie kort: På proffe bord var jeg utrolig dårlig. Jeg klarte ikke å justere kraften. Jeg slo for hardt. Alt for hardt. Det er en gammel sponplateskade, pleide jeg å si. Jeg la bordtennis på hylla. En stund.

Men så, i midten av 1990-åra, i voksen alder, skulle jeg reise til Afghanistan som informasjonssjef i en bistandsorganisasjon. Afghanistan er et lukket land med kriger og miner og mye farlig greier. Etter flere dagers farlig ferd kommer vi frem til en liten landsby oppe i fjellene og får overnatte på en stasjon drevet av Kirkens Nødhjelp. Vi blir tatt i mot sent på kvelden av sjefen på stasjonen, en afghaner som snakket svensk.

Mannen er to meter høy, stor og sterk og meget sinna. Det har seg nemlig slik at noen har stjålet stasjonens ambulanse og nå har han innkalt alle de eldste i området til et oppvaskmøte. Vi sitter i en sirkel på et teppe på gulvet. Det drikkes store mengder grønn te. Tiden går. Sakte. Det blir ikke sagt noe særlig. Noen høflighetsfraser av og til. Men ellers er det helt taust. Etter en times tid kremter sjefen og tar ordet:

- Jeg vil si bare en ting. Hvis ikke ambulansen er tilbake i morgen, så slår vi av strømmen.

Han sa ikke mer. Landsbyen hadde ikke elektrisitet, men noen timer om kvelden slo Kirkens nødhjelp på aggregatet og da ble det strøm å få.

De eldste i landsbyen takket nå for seg og gikk hver til sitt. Noen dager etter kom ambulansen helt mirakuløst til rette igjen.

Men akkurat det vet vi ikke ennå. Den svensktalende sjefen smiler i sitt enorme skjegg og ser på meg. Det er nær midnatt i Afghanistan. Mørket ligger tungt over fjellene.

- Du spiller ikke tilfeldigvis pingis, sier mannen. Det viser seg at afghanere elsker å spille bordtennis. Vi er i et land som for det meste lever omtrent som på Muhammeds tid. Men i bakgården hos Kirkens Nødhjelp har de rigget til flomlys og helt topp bordtennisbord. Nå slår de på aggregatet og vi spiller de morsomste kampene jeg noen gang har vært med på. Jeg taper selvsagt. Men gøy er det. Det jeg prøver å si er; pass på alt du har lært deg. Brått kan det komme til nytte, på de rareste steder.

Senere i livet er det en hel rekke år som kommer og går, som det heter. Internett og Facebook blir funnet opp. En fin ting med Facebook er at gamle klassekamerater kan dukke opp etter for eksempel 30 år. Det er gjerne mennesker, du har hatt null kontakt med, som melder seg. Geir fra Kristiansund er plutselig på nett. Han dropper alle innledninger og går rett på sak. Geir skriver på Facebook:

- Jeg har kjøpt bordtennisbord. Har øvd. Er klar for revansj.

Da vi ville se EM-fotball på TynsetSpania og Portugal skal spille semifinale i fotball-EM. Vi har høye forventninger. Det er i slutten av juni 2012. Vi er på vei fra Oslo til Røros og jakter stadig mer desperat på en TV-skjerm som vil vise oss kampen.


Dette har sammenheng med at Hans Christian og jeg skal på fisketur og sitter slik og prater og følger dårlig med på skiltingen og kjører derfor feil. 40 verdifulle minutter går tapt. Nå begynner fotballkampen snart. Vi må finne på noe, litt brennkvikt.

Å spørre folk som driver campingplasser er lurt. Campingfolk har god oversikt. Det er min erfaring. Vi stopper derfor på en campingplass og ringer på en knapp som er merket "Resepsjon". Ingen ting skjer. Det er 20 minutter til kampstart. Jeg kjenner at stresset stiger i kroppen som en vond og litt lei følelse. Nå må det da komme noen snart. Jeg går litt frem og tilbake på gårdsplassen. Rådvill. Jeg skal akkurat til å gi opp da jeg ser en godt voksen dame som beveger seg inne i lokalene og som nå kommer rett mot meg. Hun åpner døra og sier:

- Beklager at du måtte vente litt, men jeg satt og dreit.

Damen er litt usikker på hvor man kan finne de beste TV-mulighetene på Tynset, men tipper at "Stasjonen Restaurant og Bar" kan være et en brukbar mulighet. Det er 12 minutter til kampstart.

Vi kjører til stasjonen. Ganske fort. Sjødesløs parkering. Småløping videre. Jeg har såkalt bange anelser. Halsende inn i lokalene. Det er 9 minutter til kampstart. Vel inne tar jeg til venstre. Der, rundt hjørnet, sitter to gubber og drikker øl. De gjør det i stillhet. For øvrig virker stedet fullstendig utdødd. Sannsynligheten for at vi skal få oppleve en folkefest foran TV er ikke overveldende. Jeg er i ferd med å resignere. Det er 8 minutter til kampstart. Innehaveren av "Stasjonen Restaurant og Bar" dukker plutselig opp. Han er en innvandrer som driver stedet med imponerende kone og optimisme.

- Fotball, sier jeg.
- Ja, sier han, bli med meg.

Vi svinger til høyre, åpner en dør, slår på lyset og der, der henger en storskjerm av det imponerende, gigantiske slaget. Hans Christian og jeg utstøter et spontant, kraftig og samstemt brøl. Det er slikt glade folk kan finne på. Det er fem minutter til kampstart.

- Kan vi dessuten få litt øl og pizza, sier jeg.

Det er tre minutter til kampstart. Da er det liksom noe som løsner. På Tynset. Når kampen starter er lokalet nesten helt fullt. Av dette kan man lære at det er ingen grunn til å forhaste seg i Østerdalen.

For øvrig må jeg legge til at kampen ble en stor skuffelse. Den endte 0-0 etter ekstraomganger. Spania gikk videre etter straffekonk. Ronaldo var kraftig oppskrytt.

Glefset etter testiklene50 kilo tenner, muskler og raseri kommer stormende mot meg. Bikkja sikter kjeften rett mot mine edlere deler. Dette kommer til å gjøre vondt. Veldig vondt.


Det er vel omtrent slik meitemarken har det på kroken når den blir spist av en glups fisk. Jeg følte meg som et slags agn da bikkja angrep. Dette skal jeg komme tilbake til. Først må jeg få lov til å fortelle at mange tror at sportsfiske er ufarlige greier. Da har de aldri sett meg hoppe med stanga i munnen og livet i hendene i forsøk på å komme over frådende elver. Eller sett meg vade litt for langt ut i lakseelva, slik at vadebuksa letter og strømmen tar tak, mens strykene buldrer livsfarlig, rett nedenfor.

Siden dette skal handle om slike ting som livet, døden og sportsfiske er det nærliggende å fortelle hvor jeg står i viktige spørsmål. Jeg må først få tilstå at jeg beundrer Lars Monsen. Jeg har lest alle hans bøker og sett alle TV-programmene. Jeg vet at når Lars Monsen møter døden så er det døden som blir redd. Slik er det bare å være Lars Monsen. Når Lars Monsen er på tur vifter han rutinemessig vekk mygg og skrubbsultne bjørner før frokost. Når Lars Monsen krysser hele det nordamerikanske kontinent drar jeg på aftentur til Lysakerelva.

Lysakerelva er det nærmeste Bærum kommer Grand Canyon. Her stuper fjellsidene imponerende bratte, mens elven renner fra Bogstadvannet, forbi Jar og ned til havet, også kalt Oslofjorden. Villmarksfølelsen er ikke så veldig sterkt utviklet i tettbygd strøk, men naturkreftene driver nå på med sitt og kan være ganske skremmende.

På vei ned i bratta kan man jo legge merke til alle de digre steinene som henger og løsner stille i vårløsninga, men når det vaker en stor og deilig brunørret i kulpen der nede, er det mest nærliggende å glemme alt annet.

Slik gikk det til at jeg var på årets første tur og satt med ryggen inn mot fjellsiden. Ørreten hadde vært oppe to, tre ganger allerede. Jeg ventet bare på det rette øyeblikket. Forholdene var små og fisken lettskremt. Det gjaldt å legge kastet forsiktig ut. I samme sekund, kjente jeg suset av en gigantisk stein. Den hadde løsnet oppe i lia og sneide forbi skuldra mi med bare noen millimeter klaring. Steinen landet i kulpen med et kjempe plask. Det er ikke ofte jeg avslutter en fisketur nesten før den har begynt. Men nå pakket jeg sammen og gikk rett hjem. Man blir liksom litt urolig av å hilse på døden sånn en onsdag ettermiddag i mai.

Jeg må også tilstå at jeg av og til er henfallen til abborfiske. Dette har å gjøre med at jeg på første forsøk, i relativt ung alder fikk 32, til dels store abbor i Sandungen i Asker. Siden har jeg minst en årlig tur til Sandungen, der jeg med dyp kjærlighet går vannet rundt og kaster med spinner.

Når man treffer for eksempel en far med tre små barn og en hund som har slått opp telt ved Sandungen så tenker man likesom helt automatisk at man bør være litt høflig. Jeg passerte derfor leirplassen i passe avstand og da jeg var på høyde med far, løftet jeg hånda til hilsen. Det skulle jeg ikke ha gjort. Bikkja var en Old English Sheepdog. Slike ser jo vanligvis ganske snille ut. Men denne hadde bare et ønske: Å sette tenna i meg. Angrepet kom så brått at jeg bare rakk å vri skinka til. I steden for å miste snurrebassen, fikk jeg noen dype sår i låret.

- Hva gjorde du etterpå, spurte min kone. Fikk du telefonnummeret på eieren? Forlangte du dyret avlivet? Dro du på sykehus og fikk stivkrampesprøyte, spurte hun.

- Jeg gjorde ingen av delene, sa jeg. Det var jo tidlig på dagen. Jeg ville jo ikke gå glipp av noe og fisket derfor bare videre. Det blødde jo ikke så mye, da.

På bedringens vei

Noen ganger kan ideer som detter ned i hodet være helt utrolig teite. Sett sånn i ettertid. Det vil jeg bare ha sagt.

Det var torsdag kveld sist uke at jeg sto på kjøkkenet og kikket ut på gårdsplassen. Regnet bøttet ned. Det så ganske kaldt og ufyselig ut. Jeg sto slik og tvilte. Lenge. Jeg konkluderte med at det ikke så bra ut. Ikke i det hele tatt. Dessuten er det år og dag siden sist jeg jogget. Det ville sikkert bli veldig slitsomt, så jeg sa til tenåringsdøtrene mine:

-Det er ikke noen vits å jogge når det er så dårlig vær.

Da svarte de i kor med sånn tilgjorte barnestemmer: "Det er ikke noen vits å jogge når det er så dårlig vær".

Det avgjorde saken. Jeg har da litt stolthet. Jeg gikk inn i dypet av klesskapet for å finne en joggedress som det står NHO på, siden jeg jobber der. Det er en ganske ny joggedress. Jeg fikk den for ti, tolv år siden. Men så viste det seg at noen har vært og rotet i klesskapet mitt slik at joggedressen ikke var å finne, ikke noe sted.

- Jeg må nok droppe turen. Jeg finner ikke joggedressen, ropte jeg inn til jentene som satt og så på TV.

Jentene kniste til svar.

Dette fikk meg til å lete med fornyet kreativitet. Jeg fant skibuksa mi med en gang, siden det ikke er så alt for lenge siden skisesongen sluttet. Buksa lå nede i en sekk sammen med noen epler som ikke ble spist på siste tur. Og da tenkte jeg at var sannelig fint at jeg fant disse eplene igjen. Men noen jakke til å jogge med fant jeg ikke. Å bruke skijakka skjønte jeg med en gang at ville se litt teit ut. Men så helt nederst i skapet fant jeg en fin joggejakke i farger fra 1980-tallet som var litt falmet, men som helt sikkert kunne brukes.

Da jeg hadde tatt på meg skibuksa og den mintgrønne og hvite og lyseblå jakka fra 80-tallet, kom Kaja ut og tok mange bilder av meg med mobilen sin. Jeg sa ingen ting. Jeg bare bet tennene sammen og løp ut.

Det var helt korrekt, som jeg hadde sett fra kjøkkenvinduet, at det regnet og var ganske surt ute. Men jeg løp likevel ut porten og hadde fin stil hele veien til jeg hadde rundet første sving der de ikke lenger kan se meg fra huset vårt. Der starter en ganske lang oppoverbakke. På toppen av denne bakken ble jeg veldig andpusten. Derfor slo jeg over i normal gangfart. Akkurat da var det en venninne av Frida som kom forbi. Hun tok bilde av meg hun også. Da begynte jeg å løpe litt til, for at det skulle ta seg bedre ut.

Dette gikk fint helt til jeg kom ned til stien langs Øverlandsbekken. Der traff jeg noen karer på min egen alder som hadde spent fast pulsmålere over sine profesjonelle brystkasser. De hadde spent målerne fast med en slags stropper, mens de forøvrige så nærmeste nakne ut. Det glinset av kroppene i regnet. Dette tok fra meg all selvtillit, så jeg besluttet gå hele den neste motbakken opp.

Etter 25 minutter kom jeg hjem igjen. Jeg var ganske fornøyd med meg selv på den tiden. Det føltes godt å dusje. Men jeg tøyde ikke ut. Det har jeg aldri gjort. Det blir liksom ikke til at jeg gjør sånne øvelser. Jeg vet ikke helt hvorfor.

Neste dag hadde jeg voldsomt vondt i leggmusklene. Den følelsen varte helt fram til lørdag. Deler av helga ble dermed litt ødelagt. Kona var bortreist så jeg fikk ikke noe trøst eller særlig med positiv oppfølging. Nå er det mandag og litt penere i været. Jeg er på bedringens vei. Ville bare si det. Ha en god uke!