hits

Hvordan gamle griser sjekker damer

Campaign on social media, against the harassment of womenLicensed from: michaklootwijk / yayimages.com

#Metoo har fått meg til å lure på hva en gammel gris sier til en ung dame, når han er på sjekkeren og håper og få snøre i bånn.

En 50-åring som skal prøve å snakke med en 20-åring. Det er under ellers fredelige omstendigheter vanskelig nok. Jeg har for eksempel en nå pensjonert kollega som jeg pleier å kalle B1, siden vi har samme fornavn. B1 var en tid sjef med betydelige komplekser. Han sto ofte i generasjonskløften og ropte. Noen ganger hørte han bare ekkoet av sin egen stemme. Andre ganger var det mer meningsfylt, men ofte følte B1 at  det var veldig vanskelig å snakke med unge medarbeidere.

- Og de gangene jeg syntes at nå begynner samtalen å fungere ganske bra, så begynte hun å snakke om faren sin, sa B1.

Jeg er 55 år. Jeg tok nylig T-banen fra Gjønnes stasjon til Majorstuen. Det var en tidlig morgen på Kolsåsbanen. Vi sto tettpakket. Det var blant annet mange ungdommer på vei til skolen. Jeg sto like ved to 17-åringer, en jente og gutt, som flørtet ivrig med hverandre. Jeg kunne høre alt de sa. Ordene de brukte. Temaene de tok opp. Og det slo meg at ikke en eneste av disse setningen kunne jeg selv ha komponert eller funnet på.

Det meste i naturen er ordnet for å få ting til å fungere godt. Det er tyngdekraft og fotosyntese. Flo og fjære. Himmel og hav. Alt sammen tikker og går. Det er milliarder av koblinger som er helt fantastiske. I naturen. Men jeg beklager, en slik kobling er faktisk ikke gammel gris og pur ungt menneske. Sorry, det funker bare ikke.

Det er derfor de må misbruke makt. Svina. Det er derfor de må misbruke posisjonen sin. De har ikke noe annet å ty til. Skal de få sex. Da må de gjøre ting som de fleste av oss syns er stakkarslige. I beste fall.

For noen dager siden skrev jeg petiten "Vil det være like mange sex-svin om to år?". Den ble lest av over 5.000 mennesker i løpet av et døgn.

Jeg skrev om #Metoo: "Hvis du er en kåt, liten faen, eller kanskje en stor en, og som har tenkt å misbruke posisjonen din til å få sex, så kommer du heretter til å tenke deg om både en og fire ganger. Du vil nøle fordi du vet at det står en hær klar i sosiale medier som vil ta deg og knuse deg. Sosiale medier er grasrotas atomvåpen. Sosiale medier er nådeløse og verdensomspennende. De har den største knappen av alle. Og de vil trykke på den. Det blir ikke lett å være en liten eller stor gris da". Mer her.

I kommentar-feltet, under petiten, ble det satt ny rekord av sjikanerende meldinger. Jeg fikk også sms fra en kar som mente at jeg trengte "å få noe opp i ræva, jeg som ikke lot menn får være menn". Jeg har skrevet noen tusen petiter. Men dette har jeg ikke opplevd før.

De er skremte nå, slik maktfolk pleier å være når et ubrukelig regime ser ut til å kunne falle for å gi plass til noe nytt. Hvis vi nå skrur av lyden, bråket rundt #Metoo. Hvis vi fjerner rampelyset. Hvis vi tar bort lukten av oppgjør og skam. Smaken av rettferdighet. Hvis vi slutter å si fra. Hva skjer da?

Da vinner svina.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar