hits

Vil det være like mange sex-svin om to år?

Thinking about Sex
Licensed from: Stocksnapper / yayimages.com

Kanskje vil det om et år eller to være like mange svin som misbruker makt for å få sex med unge mennesker og som slipper unna med det fordi systemene svikter. Om igjen og om igjen.

Er #Metoo en sosial revolusjon eller ikke? Er det for mye å håpe, at vi nå står midt oppe i en grunnleggende endring som vil vare? Over hele verden. At vi i løpet av svært kort tid har fått en holdningsendring som for alltid vil endre spillereglene sosialt og politisk. Blir dette en endring som gjør arbeidsliv, politikk, kulturliv, idrett og alle andre tenkelige arenaer til et sted det blir trygt å sende ungene sine til?

Det vi sier er at menn har drevet på med sitt griseri i tusener av år. Nå skal de plutselig holde opp med det. Menn har vært menn i alle partier, i alle sammenhenger, men nå skal de plutselig stagges. Det som skal stoppe dem er frykt.

Hvis du er en kåt, liten faen, eller kanskje en stor en, og som har tenkt å misbruke posisjonen din til å få sex, så kommer du heretter til å tenke deg om både en og fire ganger. Du vil nøle fordi du vet at det står en hær klar i sosiale medier som vil ta deg og knuse deg. Sosiale medier er grasrotas atomvåpen. Sosiale medier er nådeløse og verdensomspennende. De har den største knappen av alle. Og de vil trykke på den. Det blir ikke lett å være en liten eller stor gris da.  

Revolusjoner oppstår når folk som har vært undertrykket lenge, plutselig får oppleve litt frihet, når de får smaken på noe bedre, mente Alexis De Tocqueville (1805-59). Og det kan kanskje passe på #Metoo-revolusjonen. Stadig flere tør å varsle nå. Tør å si fra.

De fleste av oss er utrolig dårlige på å spotte en revolusjon når vi står midt oppe i den. Skjønte du med en gang, tidlig på 1990-tallet at internett ville forandre verden eller hvor dramatisk konsekvensene ville bli av Facebook?  Det skjønte i alle fall ikke jeg.

Tocqueville skriver om den franske revolusjon i boken "Det gamle regime og revolusjonen" fra 1856 at de revolusjonære, tross iherdige anstrengelser, brakte med seg det gamle regimes forestillinger inn i sitt nye samfunn, som høyst utilsiktet bagasje.

Det som gjelder er altså å sjekke sin bagasje. Trolig også andres bagasje. Vi står der ved rullebåndet og skuler. Hva kommer nå? Det samme gamle eller noe helt nytt. Noe bedre? Jeg må innrømme at jeg er veldig spent på fortsettelsen.  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar