hits

Slo i hjel den siste dinosauren

Den tyske legen og naturforskeren Georg Wilhelm Steller var med på en ekspedisjon som gikk på grunn ved en øy på den asiatiske siden av Beringstredet i 1741. Her oppdaget han en gigantisk sjøku, mye større enn alle andre kjente dyr av arten.

Sjøkua var en slags dinosaur, en av få arter som hadde overlevd etter siste istid. Dyret var opptil ni meter langt, veide ti tonn og hadde en hvallignende hale. Giganten fikk navnet Stellers sjøku. Men ikke før var denne dinosauren oppdaget så ble den effektivt utryddet i løpet av noen få år.

De fleste dinosaurer overlevde ved å søke tilflukt på øyer. Det var for eksempel et gigantisk dovendyr som fortsatte å leve på Cuba for 6.000 år siden, lenge etter at slektninger på fastlandet hadde dødd ut. De siste hårete mammutene døde ut for bare 4.000 år siden på Vrangeløya i Sibir. For 2.000 år siden bodde det lemurer som var like store som gorillaer på Madagaskar. Stellers sjøku skilte seg likevel ut. Den lå an til å klare seg. Men det var før menneskene kom på banen.

Georg Wilhelm Steller hadde strandet på en øy hvor intet menneske før hadde satt sin fot. Øya hadde et imponerende, eksotisk og ukjent dyreliv. Steller skrev en bok om sine oppdagelser. Det skulle han ikke ha gjort.

Øya lå midt i en av verdens største kolonier av havotere. Steller beskrev havoterne med tekst og tegninger. Reaksjonene ble voldsomme.

Grådig strømmet horder av pelsjegere til området. De slaktet ned havotere til det nesten ikke var flere igjen. Havotere lever av kråkeboller. Uten havotere vokste bestanden av kråkeboller kraftig. Kråkebollene beitet ned tareskogen som sjøkua levde av. Sjøkua sultet derfor i hjel. I tillegg ble det drevet jakt på sjøkuene. Kjøttet ble brukt til mat og skinnet bygget jegerne båter av. Den siste av Stellers sjøkuer ble slått i hjel i 1768.

Gjesp! For en uendelig kjedelig historie du kommer trekkende med i dag da, Baard. Sjøkuer!! Hva gir du meg? Vet du ikke at mellom 10 og 150 arter dør ut hver dag rundt om på jorda, i følge Fridtjof Nansens Institutt. Og til tross for at den afrikanske elefanten er truet, blir 4.000 drept hvert år av krypskyttere. I land som Tyskland er mengden flyvende insekter, målt som biomasse, nå bare en fjerdedel av hva den var for 27 år siden, ifølge Aftenposten. Menneskene har en bruk og kast mentalitet av hele planeten. Det er jo ikke noe nytt. Det vet du vel.

Jeg har fisket torsk og ørret i Oslofjorden det meste av mitt liv. Gradvis har det blitt lite fisk å få. Nå får jeg sjelden napp. Livet i Oslofjorden er alvorlig truet. Nylig så jeg et innslag på NRK Dagsrevyen om blåskjellene som jeg elsker å spise. De er fulle av mikroskopiske plastbiter. Det høres ikke sunt ut. Og stadig flere hvaler sulter i hjel fordi magen fylles opp av plastposer. For en uendelig trist måte å dø på. Sulte i sakte hjel med en gigantisk plastklump i magen.

Kanskje Stellers sjøku var en av de heldige. Det gikk jo raskt nedenom og hjem med sjøkua. Hvis man først skal utryddes er det vel like greit at det skjer raskt og effektivt. Steller selv døde før boka kom ut og skapte sensasjon. Han fikk ikke se de grådige reaksjonene eller oppleve sin egen berømmelse. Det var nok like greit.

Men du, jeg lurte på en ting. Neste gang du ser en plastpose i veikanten, i fjæra eller et annet sted. Kan du ta den med hjem og levere den til søppelsortering? Jeg tror vi er mange som kan gjøre en forskjell. Send det videre. Vil du?

Bildet øverst viser Stellers egen tegning av sjøkua (foto: Wikipedia).

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar