hits

Slipp til kvinner og du redder verden

Three generations of women
Licensed from: phovoir / yayimages.com

Nyere forskning viser at det er kvinner som kan redde verden. Heng med.

Jeg skrev dagbok da jeg var ung. Jeg hyllet mange ting. Livet, Kjærligheten og Sportsfiske. Norges Flotte Natur. Slike ting. Men plutselig. På side 127 står det:  Og nå står solen opp over vårt vakre demokrati.

Hvor denne beundringen for soloppganger i demokratier kom fra er jeg usikker på. Det kan være at jeg lenge hadde følt på alt det som herjet med en stakkar i puberteten. Lite frihet. Mye kviser. Og dessuten tørt hår, strenge innetider og null drag på damer. Jeg kan ha følt meg liten, ubetydelig og følt behov for å hylle noe udiskutabelt stort, selveste Demokratiet. Det kan ha vært det.

Nå er det jo fint å ha, da, dette Demokratiet. Det føles liksom så trygt og godt. Alle får si sin mening og kan være med å bestemme. Over hele landet. I andre land også. Det er jo helt fantastisk. Så fint vi har det. Men plutselig en dag blir Donald Trump valgt som president, og ekstremister marsjerer frem i land etter land. Nylig så jeg på NRK Brennpunkt en svensk nazist, ved en valgbod på et svensk torg. Han tok løpefart, hoppet opp og sparket en mann slik at han døde. Da er det ikke så gøy med demokratier lenger. Man kan få inntrykk av at utviklingen rett og slett går feil vei.

Men det stemmer slett ikke. Verden går faktisk fremover. Det vet jeg fordi jeg i dag har lest Morgenbladet som viser til siste skrik innen korrupsjons-forskning. Nå vet ikke jeg hvor godt du følger med på slik forskning, men mange vil ha det til at det ikke er så mye  korrupsjon i for eksempel Norge. HVORFOR det er så lite korrupsjon i for eksempel Norge er ikke godt å svare på. Et mye brukt svar er at vi har mye demokratisk kontroll i dette landet. Fri presse, domstoler, Storting, utjevningsmandater, og det ene med det andre. Men det er slett ikke dette som er det viktigste våpenet mot korrupsjon. Det er ikke det.

Tenk deg nå at du sitter i et veldig korrupt land et eller annet sted på jorda og skal prøve å bli kvitt korrupsjon. Hva er da det viktigste du kan gjøre? Dette har Oxford-professoren Bo Rothstein forsket på: - Det viktigste, sier Rothstein, er å satse på likestilling. Det betyr i praksis at du må slippe kvinnene frem. Gir du damene muligheter vil korrupsjon fordufte som dugg for solen. I tillegg er det lurt ansette flere folk i forvaltningen på bakgrunn av deres evner og kompetanse.

Og dessuten: Ikke et vondt ord om #MeToo. Lykke til med 2018.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar