hits

Hvordan er ulve-ledere, egentlig?


Jeg oppdaget i dag dette bildet av ulver som er blitt delt mange millioner ganger i sosial medier med følgende forklaring:

Her er litt mat til ettertanke. Se på denne gruppe med ulver. De tre i front er gamle og syke. De går foran for å sette tempoet slik at ingen blir hengende etter. De neste fem er de sterkeste og beste. Deres oppgave er å beskytte flokken hvis den blir angrepet. Gruppen i midten er alltid beskyttet. De fem bakerste er også sterke; også deres oppgave er å beskytte hvis det kommer angrep. Den siste er lederen. Han sørger for at ingen blir etterlatt. Han holder flokken samlet og på samme sti. Han er alltid klar til å løpe i enhver retning for å beskytte og tjene hele gruppen. I tilfelle noen ville vite hva det egentlig betyr å være en god leder. Det handler ikke om å gå foran. Det betyr å ta vare på laget.

Denne forklaringen er bare tull. Det fant jeg ut i løpet av noen sekunder ved hjelp av Googles billed-gjenkjenning. Slik fant jeg sannheten som er at Chadden Hunter tok bildet i forbindelse med BBCs serie "Frozen Planet" i 2011.

Bildet viser 25 ulver som jakter bison i Wood Buffalo National Park i Canada. Den kvinnelige alfa ulven leder flokken, og de andre følger etter i en enkelt linje for å spare energi gjennom dyp snø, ifølge miljønettstedet Benvironment. Ideen om at ulver må være på utkikk etter bakholdsangrep er heller ikke sant. Ulv står øverst i næringskjeden og har ingen naturlige fiender, hvis man ser bort i fra bjørn som ulven lett løper i fra.

Å bruke ulv som bilde på ledelse er dessuten veldig rart. Vanligere er det å snakke om at "Han var en ensom ulv". Det brukes gjerne om gærninger som har drept mange mennesker i en terrorhandling. Av andre rollemodeller kan jeg bare komme på Stor-Ulv i Donald Duck & Co. Og han syns jeg som regel kommer ganske dårlig fra det, som leder, og på andre måter. Vil jeg si. Man kan eventuelt tute med ulvene, som betyr å tilpasse seg de som du er sammen med, selv om du ikke nødvendigvis liker dem. Og slik kan man fortsette. Å trekke inn ulver som bevis på god ledelse vil sjelden lønne seg. Man kan eventuelt fremheve at det mektige Romerriket startet med ulvene Romulus og Remus som grunnla Roma, med da kan man gjerne dra inn Fenrisulven også. Dette var en sinnssyk stor og svært skummel ulv som vikingene trodde på. Og du vet jo hva slags lederskap de karene drev med. Det var bare å hugge hodet av folk. Så tenker jeg at de ville følge bedre med neste gang de ble snakket til.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar