hits

- Jeg angrer ikke på turen


- Jeg angrer ikke på denne turen. Vi tok en risiko, vi visste det, ting har gått i mot oss, derfor har vi ingenting å klage på, skriver Robert Falcon Scott i sin dagbok like før han  frøs og sultet i hjel på Sydpolen.

Dagboken ble funnet i teltet der Scott og to andre polfarere døde. Likene av Scott og hans følgesvenner ble funnet av en letegruppe i 1912. Teltet ble mennenes gravsted. Det ble laget en høy varde av snø som ble reist over teltet, toppet av et enkelt kors.

I 2001 sto teltet 23 meter ned i isen, 48 kilometer fra der Scott døde. Teltet blir nå sakte, men sikkert skjøvet mot havet, og vil i følge de siste beregninger nå iskanten om 275 år. Trolig vil teltet falle ut i havet, innkapslet i en stor isblokk, kanskje inne i et digert isfjell, for å starte på en ny reise og seile nordover.

Scott er, som man forstår, fortsatt på tur. Han reiser, frosset i is, uforandret, perfekt bevart for alle tider. Skulle man ha gjort noe lignende i dag måtte det være en kapsel med vitnesbyrd om vår tid, som ble sendt med en rakett ut i verdensrommet, med en drøm om å nå intelligent liv i en fremmed galakse, lengre vekk enn noen tanke rekker.

Det er over hundre år siden denne historien startet, og den skal trolig fortsette i mange hundre år til. Fortellingen om polfarerens heltemot og tragedie vil fortsette å flytte seg fra menneske til menneske gjennom generasjoner.

Jeg tror Scott har sine ord i behold. Han behøver ikke angre på turen.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar