hits

Det har vært en utrolig rørende uke

OSLO 20140913.
Programleder og forfatter Ingrid Espelid Hovig på Oslo Bokfestival 2014.
(med DEN RUTETE KOKEBOKEN)
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Kjære Ingrid. Det har vært litt av en uke. Lite ante jeg at petiten om deg skulle bli lest av 20.000 mennesker, at NRK Østlandssendingen ville be meg komme i studio og snakke om deg og bloggen min, og at hver dag siden har vært fylt av hilsener fra hele landet. Det er ekte kjærlighet det.

Intervjuet i NRK kan du høre her.

Kjære Ingrid, det har vært en utrolig rørende uke. Jeg vet at du er 93 år og har opplevd det meste, men dette var virkelig noe å skrive hjem om. Det mest fantastiske er Leif. Han har tenkt å dra og besøke deg. Han vil lese petiten høyt for deg på sykehjemmet hvor du bor. Etterpå skal Leif spille piano for deg og skåle i portvin. For slik er vi, Ingrid, alle har vi lyst til å gi deg noe, en klem eller en hilsen.

Kjære Ingrid. Du skulle bare visst hvor mange historier det fins om deg i Norge. De fleste har en på lager. En dame fortalte meg for eksempel at hun elsket hvordan du kunne si: "Det står to lauvbærblad i oppskriften, men eg tar alltid fire". Vi liker jo å være litt gærne her i landet. En annen skriver om da han tilfeldigvis traff deg i fjerde etasje i en bygård og dere ble i stuss om dere trengte trimmen eller om dere skulle ta heisen, og så sa han "Skal vi juksa litt" og dermed ble det heistur på dere begge.

Kjære Ingrid. Folk forteller at du mange ganger har stått der og vist vei da de skulle velge yrke. Det er ikke få som er blitt kokk på grunn av deg. Du er en dame som det ikke fins mange av i verden. Jeg tror for eksemepel ikke at de har en som deg i Sverige. En svensk dame skrev til meg at vi i Norge bare skulle vite at Den rutete Kokeboken egentlig er svensk. At du "bare" har oversatt den. Jeg svarte at du har lagt til svært mye av Norge og deg selv i den boken og dette er blitt til starten på det flere generasjoner av nordmenn kan om mat.

Kjære Ingrid. En forteller at han har hoppet fallskjerm, tandem, med deg. En annen ble mobbet i militæret fordi han trosset alle de andre tøffe gutta og heller ville se Fjernsynskjøkkenet enn film på TV. De hadde bare en TV på deling på brakka, så det kostet litt å la deg vinne, Ingrid. Men det var nok verdt det. Det var nok det.

Kjære Ingrid, jeg vil benytte anledning til å hilse alle jeg har gått på skole med i Kristiansund, i Finnmark og i Bærum og som nå har sendt epost og SMS-er. Jeg må innrømme at jeg hadde glemt noen av dere. Men siden dere var nøye med å fortelle hvor dere bodde den gangen, har jeg googlet og brukt Googles kamera til å gå opp og ned i barndommens gater, til jeg ble helt rørt og varm i hjertet. På ferden var jeg innom et gatekjøkken i Kristiansund hvor vi spiste fish and chips med en slik intens glede at det satte seg i sjelen og fulgte meg, og sikket dere, resten av livet.

Kjære Ingrid. Den sms-en jeg smilte mest av kom fra datter Kaja (21). Hun skriver: "Hei pappa. Det var en fantastisk petit. Også jeg har et lite avsnitt til Ingrid. Takk for at du har vært der for min far gjennom hans liv. Det har gitt meg god og full mage opp i gjennom barndommen og frem til nå. Tusen Takk".

Se petiten fra sist lørdag Kjære Ingrid.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar