hits

Stælte epler smaker fantastisk

På denne tiden av året kan du se at det ligger haugevis av råtne epler i hagene til folk. Slike hager er verdt å merke seg. De kan bli gull. Neste år.

Jeg har pleid å hoppe over gjerdet når jeg sykler gjennom Bærum på vei hjem fra jobb. Det er gjerne noen vilniss disse gamle hagene, fordi eierne har steget i gradene og nå nærmer seg himmelen, eller kanskje de har trappet ned mot helvete. Jeg vet ikke. Det kan jo ha skjedd noe annet som gjør at folk ikke bryr seg. Det kan jo være så mangt. Det kan være selveste samfunnsutviklingen. Det kan jo det.

Man kan som kjent kjøpe epler på butikken. Pink Lady. Det kan man kjøpe. På butikken. Slike epler koster ca seks kroner pr stykk. Det syns jeg er grisedyrt. Stælte epler smaker dessuten fantastisk. Det har jeg alltid ment. Jeg baker ca 20 kaker i løpet av sesongen og fryser ned. Om vinteren, på fredager, slenger jeg to kaker i sekken og tar med på jobb. Vi pleier og spise dem sammen med vaniljeis. Dette har vi drevet med i mange, mange år. Vi blir gladere for hvert år som går.

Ingunn er en av mine kolleger. Hun steller med regnskap og slikt. I går kom hun bort til meg og fortalte at hun hadde prøvd å bake eplekaker, men at de ikke ble så gode som mine. Hun spurte om jeg kunne dele oppskriften. Jeg har derfor, for noen sekunder siden sendt følgende melding til Ingunn:

Eplekake slik jeg lærte på heimkunnskapen av Fru Lyngstad på Allanengen barneskole i Kristiansund i 1976:

Til to brødformer trenger du 400 gram margarin, 5 dl sukker, 6 egg, 480 gram mel, 2 ts bakepulver, 4 ts vaniljesukker og 2 dl fløte. 

Kjør margarin og sukker mykt, og bland inn eggene, deretter mel og resten. Avslutt med å røre inn fløten. Med slikkepott som spade øser jeg deigen over i former kledt med bakepapir. Skrell epler, fjern kjernene og del eplene i tykke biter, som bryggestolper skal de stå når du stikker dem ned i deigen, halve biten må gjerne stikke opp, for kaka hever seg mye under steking. Bruk så mye epler som du får plass til. Avslutt med å strø et godt lag sukker og kanel på toppen. Stekes i en time på nederste rille på 175 grader. La hvile i formene noen timer, gjerne natten over. Gi den ene kaken til noen du er glad i og spis den andre selv. Gjerne en gammel nabo som sjelden får besøk og som ikke har diabetes den dagen. Hilsen Baard.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar