hits

Det siste ubesvarte spørsmålet på jorda


I riktig gamle dager var det utrolig mange hvite flekker på verdenskartet. Alle som ville kunne jo bare legge i vei og komme til steder hvor intet menneske noen gang hadde satt sin fot. I våre dager er det mye vanskeligere å bli en ekte oppdager.

"The Last Place on Earth" heter en TV-serie om kappløpet mot Sydpolen mellom Robert F. Scott og Roald Amundsen. Dette var karer som la i vei på farefull ferd. De la i vei uten å ane hva de var på vei til. Hva som ventet rundt neste sving. Døden eller triumf? Ikke godt å vite.

I dag vet vel de fleste hvor alt ligger. Dette sitter jeg og en god kollega Jo Eirik og snakker om, mens vi spiser lunsj. Jo Eirik er en bereist kar fra Sunnmøre. Han har vært på en rekke rare steder. Over hele kloden. Både her. Og der. Jeg spør nå hva han skal gjøre i sommer og får til svar at mannen har tenkt å reise til Sør Afrika.

Jeg kommer nå til å tenke på noe rart. Jeg gjør ofte det. Jeg lurer på alt mulig.

- Hvor kommer du hvis du begynner å fly rett sørover fra Sør Afrika og krysser Sydpolen. Hva er da det første fast land du møter, spør jeg.

Jo Eirik begynner nå straks å gruble. Han tar dessuten frem mobilen og søker. Det viser seg nå, litt overraskende, at ingen har googlet akkurat dette spørsmålet før. Dette kan være et av de siste ubesvarte spørsmål på jorda.

Jo Eirik forslår nå at om du flyr over polpunktet og skal opp igjen på den andre siden, nordover, så kommer du til Sør Amerika. Da ler jeg høyt. Du Jo Eirik, sier jeg, når du flyr sydover så har du Sør Amerika på høyre hånd, hvordan kan det da dukke mirakuløst opp igjen på den andre siden av jorda, sier jeg. Jo Eirik lager nå noen rare bevegelser med hendene for å illustrer at kartet krummer seg. Jeg blir ikke klokere av det.

Nå henter Jo Eirik frem et verdenskart på mobilen. Han har en teori om at det kanskje kan være Norge som er det første man kommer til. Problemet med verdenskartet er at det er rektangulært. Det er vanskelig å forstå hva som ligger nedenfor kanten, hvis du skjønner. Mens vi sitter slik og diskuterer kommer en informasjonsdirektør forbi som heter Finn L. Han foreslår Russland. Etter ham kommer bedriftslege Erik DH. Han nevner Australia og New Zealand. Til sist kommer Johannes S. som er advokat og jobber i en forening som er eksperter på transport. Han foreslår straks Nord Amerika.

Det å fly rett frem over Sydpolen og bare fortsette videre sørover, eller blir det nordover, er liksom ikke så lett å forestille seg. Vi spør den ene etter den andre, men ingen finner svaret. Johannes prøver nå en app som heter Google Earth. Han bruker tommelen til å snurre på hele jordkloden. Mens han gjør dette så innvender Johannes at det sikkert ikke er noen som har fløyet akkurat den ruta jeg foreslår siden det ikke vil være mulig å fylle drivstoff underveis. Det er derfor ikke så lett. Johannes blir dessuten ikke noe klokere av å snurre rundt med jordkloden med tommelen. Det viser seg at han meget lett kommer ut av kurs med Google Earth.

Jeg lover nå Jo Eirik en premie hvis han kan løse nøtta. Han må dessuten sende meg en SMS eller epost med en gang han har funnet svaret. Jo Eirik legger nå i vei som en sann oppdagelsesreisende. På vei mot The Last Place on Earth.

En time senere får jeg et pling på datamaskinen min. Jeg får følgende epost:

"Takk for god lunsj. Det måtte to sunnmøringer til å løse dette her.  Vi kommer til at svaret er det vel anerkjente Tubuai".

"Som vi alle vet er Tubuai ei øy og en kommune i øygruppen Australøyene i Fransk Polynesia i Stillehavet. Øya har et flateinnhold på 45 km², og ligger 640 km sør for Tahiti. Tubuai kommune hadde i 2012 et folketall på 2 173, fordelt på flere landsbyer, hvorav den største er Mataura. Tubuai ble annektert av Frankrike i 1881. I filmen Mytteriet på Bounty er Tubai framstilt som ei kannibaløy".

Dette skriver Jo Eirik. Han legger ved et bilde av sin egen finger som peker på kartet. Dette er en sann oppdagelse:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar