hits

Så det suser i kollektivfeltetAu pair (fransk «på lik fot») er en ordning der en ung person, ofte fra Filippinene, bor et års tid hos en familie i Norge i den hensikt å lære litt om norsk kultur. Vertsfamilien gir gjerne kost, losji og kanskje lommepenger, og krever som regel en hel del hjelp til barnepass, husarbeid og slikt.

Nå er det slett ikke lett å ha reist helt fra den andre siden av jorden og ha et sterkt ønske om å lære seg norsk kultur. Norsk kultur er jo ikke bare brunost, taco på fredag og lutefisk før jul. Det er også hardt arbeid. Og sikkert mye annet. Et problem er at det lett kan bli lite kvalitetstid i løpet av hverdagen for au pairer. Mange har åpenbart ønsket seg en hel del voksenkontakt som de ikke får. De vil ha kontakt, gjerne med mor og far, i familien som de bor hos.

For å bidra til dette innførte myndighetene i fjor et såkalt krav om samkjøring i elbiler. Kravet er at elbiler må ha to eller flere reisende ombord for å få bruke kollektivfeltet i rushtiden om morgenen (07-09) og ettermiddagen (14-18) på hverdager.

Au pairer har glede av de nye kravene til samkjøring på E18. Dette er veien ut og inn av Oslo, gjennom Asker og Bærum. Nå vet ikke jeg om du pleier og kjøre mye på akkurat denne veien, men det er faktisk utrolig mye kø på strekningen. Det er jo litt rart. Det må innrømmes. For kraftige forbedringer er blitt lovet. Kontinuerlig har man lovet dette. I over 50 år.

En trøst er nå at au pairene er fornøyde. De får lykkelig sitte på med far eller mor, gjerne helt fra Asker og inn til Oslo sentrum, tidlig om morgenen. Det går så det suser i kollektivfeltet, men det er likevel litt kvalitetstid å hente underveis, før man er fremme i Oslo sentrum og aupairen kan ta bussen tilbake til Asker, der nye oppgaver venter.

Slik kommer man seg frem her i verden. Man gjør jo det.

(Bildet er tatt av Statens Vegvesen)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar