hits

Jeg har en bitteliten bil hjemme i Norge

Min far er 82 år og kan finne på å si de utroligste ting.

Nå vil folk sikkert mene at det er fordi far er godt voksen at han er frittalende. At han med alderen har fått frihet til å si både det ene. Og det andre. Særlig om ting som andre kan finne på å mene er litt pinlig.

Dessuten er det nødvendig å legge merke til at min far er frittalende i en rekke land. Han er frittalende på alle kontinenter. I nord og i sør. Det har med det å gjøre at mannen reiser en del. For en tid tilbake var han på Cuba. På ferie.

Her er det helt naturlig å opplyse om at min far ikke er den første som har reist til Cuba. Også Kristoffer Columbus dro dit. I 1492. Bare så det er sagt. Verden ville trolig sett annerledes ut hvis ikke menn har litt selvtillit og tør å reise av sted til nye steder hvor de slett ikke har vært før.

Etter Kristoffer kom tyranner og slaktet og herjet over det meste av verden. Fra 1600-tallet og utover ble Cuba brukt i slavetrafikken. Over 780.000 slaver ble fraktet til øya. Særlig sukkerplantasjene ble drevet av slaver.

Min far ble tatt med på omvisning for se på sukkerplantasjene. Det var en flink, kvinnelig guide som ledet denne gruppen med turister på omvisning. Hun fortalte at de gamle slavedriverne på plantasjene bygget en rekke tårn. Det var veldig viktig å ha sitt eget tårn. Slavedriverne satt der oppe i tårnene sine og skulte. De satt der og passet på at slavene ikke sluntret unna arbeidet. Sånn er det med slaver. De kan finne på å skulke jobben.

Det ble bygget mange tårn over hele Cuba. Den ene slavedriveren ville være bedre enn den andre. Det gjaldt å ha det høyeste tårnet. Å ha et høyt tårn ga status og var et symbol på makt, sier den kvinnelige guiden. Hun forteller at etter at det gikk av moten å ha høye tårn har en rekke menn på Cuba isteden satset alt på å ha så stor bil som mulig.  Å ha en diger bil er viktig, sier guiden. Hun lufter nå teorien om at det er menn med de de største bilene som har de aller minste tissefantene. Merkelig nok.

Gruppen med turister står og lytter. De hører på det guiden har å si om store biler og små tissefanter. Det er ingen som har en kommentar på tungen. Men det har min far. Han rekker opp hånden og sier:

- Hjemme i Norge har jeg en bitteliten bil.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar