hits

Skam på bussen


Jeg er en nysgjerrig fyr. Jeg sitter på Skui-bussen. Jeg følger med på alt som ramler inn, en grytidlig morgen i januar, mens ti kuldegrader gnager og det er hverdag, grålys, tåke og lite annet å se frem til enn nederlag.

Hva gjør ungdommene? De som velter inn som en gjeng med løst sammensatte kroppsdeler, som vilkårlig ligger henslengt i setene, helt uten annen retning i livet enn den bussen tar. De ligger i rare positurer, pakket i boblejakker, med bena rett ut, i en halvt liggende stilling, med ørepropper og fjerne blikk mot sine mobiler, med halvåpen munn og en antydning til pistrete bart eller skjeggfjoner som her og der varsler at dette er mennesker på vei, men som ikke helt har våknet ennå, for det er bare en utrolig trøtt og kjedelig morgen, og livet er liksom ute av fokus der det ligger langt fremme et sted, mens bussen snegler seg i køen mot Sandvika.

Og akkurat nå, i et eller annet klasserom står det lærere og venter på en oppgave som jeg på ingen måte misunner dem, og som de kanskje gruer seg til, fordi det skal komme til å velte inn med store mengder ulyst og mangel på motivasjon, og lærerne vil stå der og tenke at dette er mer enn et vanlig menneske kan klare. Av tålmodighet.

På neste holdeplass kommer det på fem små, trinne pingviner av noen 12-åringer, med korte, butte armer som står nesten rett ut, pakket i mange lag med klær og alt for store ransler på ryggen, som viser at også disse karene skal et sted, skjønt den bakerste blir stoppet av et brøl. Det er sjåføren som roper.

-Dø, du der! Det er tredje gangen på rad at du sniker. Kom her og vis billett.

Guttungen stabber tilbake til sjåføren, slik forbrytere gjerne gjør med senket blikk og bøyd hode. Han graver i lommene etter penger og finner nok til å kunne betale. Det skjer uten et ord. Ikke noe unnskyld. Ikke noe beklager. Han bare gir fra seg pengene.

Det er dørgende stille på bussen nå. Det er skam som går ned midtgangen. Det er oppdragelse av den harde sorten. Jeg lurer på om det hjelper. Sniker han aldri mer? Ble han litt klokere i dag? Hva tror du?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar