hits

When they go low, we go high

Mye er sagt i 2016. Det aller meste vil bli glemt. Men en vil vi huske. Michelle Obama: «When they go low, we go high».

Michelle Obama har en moralsk kraft som har dype røtter i det Amerika som mange av oss beundrer. Det fortsetter en linje fra Martin Luther King: «Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: only love can do that»

Michelle Obama snakker om det å være foreldre. Å gi håp. Støtte. Oppmuntring. Tro på at noe positivt kan skapes. Hvis vi går sammen om det.

I dag tidlig satt jeg bøyd over avisene og så bilder fra terroren mot et julemarked i Berlin og raden av alle de andre blodsporene som dette året har skapt. Nødropene fra Aleppo kan nesten ikke beskrives. Sjelden har verden hatt en mer dyster inngang til julen enn i år.

Jeg prøver å finne ut hva «When they go low, we go high» skal bety for meg og de jeg er glad i. Jeg frykter 2017. Jeg frykter hatet som marsjerer i amerikanske byer, i Europa og i Midtøsten. Det verste som kan skje er at dette lammer oss. At vi blir redde for å reise, møtes og dele.

Jeg kjenner to unge, syriske flyktninger som giftet seg i helgen. Søndag var vi ute på Nesodden og hugget juletrær. Det var et stort tre og et lite. Jeg har en romslig bil. Vi dyttet trærne inn i bilen så de fylte det meste av kupeen. De syriske flyktningene og en kompis dyttet jeg innimellom grantrærne. Det er utrolig trangt. Men det går.

Bilen lukter intenst av skog på vei inn mot Oslo. Det er høy stemning og mye latter i bilen. Det er jo litt rart og skulle snakke sammen, mens man sitter klemt inne i et grantre. Men det går. Alt går.

Når vi kommer frem til Carl Berners plass er det blitt stummende mørkt. Det er mye trafikk. Jeg stoppet bilen i rundkjøringen. De to syriske nygifte hopper ut, løfter granbusken ut av bilen. Jeg kan se at de holder hverandre i hendene og bærer treet sammen bortover gaten.

Dette er ungdom som kommer fra det aller verste som vår tid har skapt. Å se de to, som giftet seg på lørdag, gå nedover gaten, med en granbusk mellom seg, er et fantastisk syn. Her starter nye liv. Med store muligheter. Dette er Norge på sitt beste: «When they go low, we go high».

Jeg tok et bilde av de to nygifte, litt tidligere på dagen. Da så de slik ut.

God jul

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar