hits

Når blir du ubehagelig eller farlig?

"Kjære bror. Du valgte en annen vei enn meg. Nå er du død".

Det er en kar jeg kjenner som har lagt ut denne meldingen på Facebook. Broren hans døde på grunn av rusmisbruk. Mannen har lagt ut et barnebilde av broren sin. Det viser en ganske glad gutt i brun boblejakke. Han har et litt spørrende blikk og glatt hår. Bolleklipp.

Jeg blir tankefull av å se på bildet av gutten som nå er borte. Dette kunne vært meg. Jeg vet at han er på min alder og at vi kommer fra samme by. Den boblejakken ligner på den jeg gikk med på 70-tallet. Sveisen er den samme, den også.

Vi var begge helt og komplett uskyldige. I starten.

Hvis man lurer på hvorfor livet blir slik det blir kan man søke på nettet. Den først setningen jeg finner er denne: "Det foreligger ikke noe pålitelig tall over antall rusmisbrukere i Norge". Når jeg søker litt til finner jeg et anslag på ca 60.000 alkoholikere (1999), 10.000 - 14.000 sprøytemisbrukere (2000) og at det satt 4.103 fanger i norske fengsler i starten av 2014. 95 prosent av dem er som meg, er menn, og 7 av 10 er norsk statsborger, i følge SSB.

Nylig var jeg i Drammen Teater og så stykket "Fire begravelser og et bryllup".  Det er Morten Joachim som har laget en teaterforestilling om sitt eget liv og som han nå viser over hele Norge på turne med Riksteateret.

- Hvorfor ble mora mi så innmari avhengig av heroin? For meg har det vært et veldig viktig spørsmål. Hadde jeg ikke forstått det, ville jeg heller ikke ha forstått hva det var jeg var lei meg for, sier Morten Joachim. Han har mistet det meste av sin familie på grunn av rusmisbruk.

På et tidspunkt i forstillingen blir inntrykkene for sterke for meg og jeg føler meg uvel. Det er i begravelsen til Morten Joachims halvbror. Når kista senkes ned krabber mor på alle fire opp midtgangen i kapellet og hun skriker til sin døde sønn: "Ikke gå fra meg. Ikke gå fra meg".

Snart er det jul og høysesong for fyll. Jeg er ingen moralist. Jeg gleder meg til både øl og dram på julaften og i romjulsdagene. Men jeg vet at det er mange i Norge som kommer til å slite. Det er aldri gøy med fulle voksne. Ikke for barn. Ikke for tenåringer. Ikke for oss andre voksne heller.

Vet du hvor mye du kan drikke før det blir ubehagelig eller farlig? Blir dette en ødelagt jul? Jeg syns at det er viktig å spørre.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar