hits

Skal horer bli forbudt?


What should not be bought and sold? For å svare på dette spørsmålet får Ole Martin Moen (31) fra Darbu utenfor Kongsberg hele ni millioner kroner av staten, eller Forskningsrådet.  Han får 3,5 år på seg og kan betale tre personer til å hjelpe seg med svarene. Mer her.

Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke har fulgt så nøye med på hva Ole Martin driver med. Men ni millioner kroner er jo mange penger. Jeg blir litt imponert. Jeg har derfor i dag leste meg litt opp på Ole Martin. Jeg har funnet ut at han er fast bestemt på å fryse ned kroppen sin når han dør, i tilfelle noen finner opp en teknologi som kan vekke ham til live igjen i fremtiden. Kroppen skal i mellomtiden ligge på fryselager i USA. Ole Martin har dessuten, sammen med sin partner, kjøpt seg to barn ved å brukte indiske surrogatmødre. Ole Martin er dessuten blant de ivrigste i Norge når det gjelder å skulle tillate aktiv dødshjelp.

Ole Martin er postdoktor og filosof ved Universitet i Oslo. Bare så det er sagt. Men på den annen side så er jo ni millioner kroner svært mange penger. Man kan få en hel del for ni millioner kroner. Man kan jo det. Her det derfor fristende å hjelpe Ole Martin litt med svarene. Helt gratis.

Når man betaler mye for noe, så syns jeg ikke det burde være lov å svare bare det mest opplagte. Man kan ikke komme med selvfølgeligheter. Hvis man bare sier det som alle kan komme på fortjener man da ni millioner kroner? Det syns ikke jeg i hvert fall.

Spørsmålet er altså "Hva burde ikke kunne kjøpes eller selges?"

Det første jeg kommer på er vennskap, kjærlighet og lignende, for eksempel sex. Det burde ikke være lov, selv om det i Norge for tiden er lov med både prostitusjon og folk som gifter seg av materielle grunner. Jeg syns heller ikke at barn skal være fritt omsettelige. Det vil bare føre til at vi brenner inne med en masse ufordragelige rampunger, mens gullungene går som varme hvetebrød.

Det andre jeg kommer på er å reise til andre land for å kjøpe seg en ny nyre eller en annen kroppsdel som det er forbudt å kjøpe i Norge. Det syns jeg ikke burde være lov. Flyselskapene kunne jo ha et skjema som du må fylle ut. Her kan man lære mye av USA og andre land som ber deg om å krysse av om du er selvmordsbomber, tilhenger av terrorisme eller kommunisme når du søker innreise.

Det tredje man ikke burde kunne kjøpe seg er politiske stemmer, nasjonalfølelse, patriotisme eller ting som ligner, for eksempel lojalitet til fotballag. Her må jeg innrømme at vi er inne på et svært følsomt område. En ting er at folk i PR- og kommunikasjonsbransjen lett kan bli støtt hvis man tar fra dem levebrødet. Det er heller ikke tilrådelig å elske en fotballspiller for mye. Han kan jo plutselig bli solgt til et annet lag og så sitter man der med forvirrede følelser.

Det fjerde jeg lett kommer på er en Volkswagen Sharan 2005-modell. En slik bil burde det ikke være lov å omsette. Se petiten "En ufrivillig vond livstil".

Nå er det ikke godt å si hva Ole Martin kan finne på å forby og hva han vil si ja til. Skal det fortsatt være nesten gratis med slike ting som utdanning og de fleste helsetjenester, mens du helt selv må punge ut for alt hos tannlegen? Og hva med leiesoldater? Skal vi begynne med det? At det fortsatt skal være forbudt å bygge seg sin egen bombe av kunstgjødsel, det skjønner jeg jo. Men hva med et forbrukslån for 500.000 kroner, uten dekning, skal det være lov? Og skal det være lov å selge usunn mat eller ting med så mye sukker i at det åpenbart vil ta livet av deg? Og hva med alternativ medisin eller dyre helseråd som ikke virker, skal det være OK?

Når jeg først begynner og tenke på dette blir listen fort veldig lang. Kanskje ni millioner kroner egentlig ikke er nok til å svare på alt. Kanskje Ole Martin må tenke på så mye forskjellig at han renner tom for penger før han kommer i mål.

Her kan det være en trøst at Ole Martin som sagt er for aktiv dødshjelp. Han støtter seg blant annet på den romerske filosofen Lukrets (født ca 100 år før Kristus), leser jeg i Morgenbladet. Lukrets argumenterer med at du har milliarder av år med "ikke eksistens" før du ble født. Og når du dør følger nye milliarder av år med "ikke eksistens". Ikke eksistens er med andre ord ingen ting å frykte.

Eller som Monty Python ville sagt det:
"You know, you come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? Nothing!"

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar