hits

Den store røde knappen

                                                                        (Foto: Eigersund kommune)

- Det er deilig å kunne trykke på den store røde knappen, sier Svein Oscar. Han snakker om det som skjer når helvete bryter løs. Vi skal til Eigersund. Heng med.

Høststormene står nå for døren. Været i Norge blir stadig villere. Våtere. Verre. Orkan i kastene. Flom. Ras. Enorme ødeleggelser. Det er grunn til å frykte det verste. Hva kan vi gjøre?

Ekstremværet «Synne» herjet på Sør- og Vestlandet rett før jul i desember 2015. En 200-års flom gjorde stor skade. Men noen slapp lettere unna.  Tilfeldig? Neppe.

La oss kalle han Svein Oscar, siden det er det han heter. Svein Oscar er beredskapsleder i Eigersund. Jeg traff ham på en konferanse nylig. Nå skal du høre.

Eigersund har valgt å legge kommunen sin slik til at elven renner rett gjennom byen. Det høres jo ikke så farlig ut. Det kryr av byer som liker å ligge tett opp til en elv. Elven er jo rett og slett hyggelig bo sammen med. Inntil helvete bryter løs.

Nå er det over 400 kommuner i Norge. Ingen er så flinke til å følge med på værvarselet som Eigersund. En av de første dagene av desember 2015 så Svein Oscar at uværet var på vei. Det var litt rart. Det falt ikke en dråpe i Eigersund. Men lenger inne i landet begynte det snart å bøtte ned. Infernoet var på vei. Men Svein Oscar hadde seks timer på forberede seg på krigen mot vannet. Han trykket på den røde knappen.

Ingen kommuner i Norge har laget seg en større og bedre knapp å trykke på enn Eigersund. Alle gode krefter står klare. Det er politi og brannvesen. Det er Røde Kors og Sivilforsvaret. Det er bønder med traktorer og annet utstyr. Det er næringsliv. Det er folk flest. De har øvd. Mange ganger. Når helvete kommer er de klare til dyst. Det er få kommuner i Norge som øver slik de gjør i Eigersund. Nesten ingen, faktisk.

Svein Oscar leide helikopter og tok flyfoto, mens flommen var på sitt verste. Jeg har sett på bildene. Eigersund har mange såre punkter. Hvis vannet flommer inn i den ene gaten eller kanskje den andre, litt lengre nede, blir skadene enorme. Garantert. Dette vet de på forhånd. Det gjelder å kjenne sine svake punkter. Når alarmen går begynner de å heise på plass barrikader. Det er noen digre betongklosser som heises på plass. I tillegg kommer sandsekker og annet som hindrer at elven på et blunk gjør om Eigersund til Venezia.

Tenk deg at du bor i et hus som ligger rett ved en sving i elven. Det kommer gjerne digre trær og annet vrakgods, buldrende nedover elven. Jeg vet ikke hvordan du føler det, men jeg ville blitt direkte muggen hvis jeg fikk et slikt tre inn i stua. Det vet de i Eigersund. Derfor står det en gravemaskin klar i svingen. Den har en kran med en klo som står klar til å pelle opp trærne etter hvert som de kommer seilende. Jeg har sett bildene av dette. Bildene er til å bli i godt humør av. Eigersund kan lage en feelgood film av det de driver med når det stormer som verst.

Hvis man ikke har en slik stor rød knapp å trykke på, hva gjør man da? Blir flink til å søke erstatning, etterpå. La noen andre få skylda. La noen andre ta ansvaret. Jeg vet ikke.

Jeg spurte Svein Oscar om jeg kunne få flytte til Eigersund. Han sa ja med det samme. Det er noe å tenke på.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar