hits

Et helt annet blikk på ting

 
- Har du sett Saga Norén i serien Broen?
- Ja.
- Har hun mye til felles med de karene med aspeberger som jobber for ITs-Learning i Bergen?
- Absolutt ikke. Saga Norén viser ingen tegn til å lære av sine sosiale feiltrinn. Våre gutter er veldig sosiale og til dels utadvendte, sier Linn.
Linn er prosjektleder i Itslearining og snakker om Jørgen og Martin som har Aspergers syndrom. De har jobbet for Itsleaning som softweare testere i et halvt og et år. Jørgen har vært med på det såkalte Molas-programmet, initiert av Nav og utført av attføringsbedriften A2G. Molas gir faglig utdanning og sosial trening.


Jørgen og Martin jobber i team som kommuniserer via Skype og Internett. Jørgens kolleger sitter i Nederland og Russland, mens Martin jobber sammen med en gruppe som er i Russland. Engelsk er arbeidsspråket.


Over 80 prosent med denne diagnosen ender utenfor arbeidslivet. Jørgen og Martin er åpenbart sterke eksempler på det motsatte.
- Jørgen og Martin er opptatt av detaljer og har et annet blikk på ting enn det kanskje du og jeg har. Jeg er ikke noen ekspert på aspeberger. Men jeg ser jo at disse guttene er verdifulle og fungerer godt, sier Linn.

- Det er til å bli i godt humør av?
- Absolutt.
- Det er ikke slik at de ikke skjønner vitsen med å si hei når de kommer på jobb om morgenen?
- Slett ikke.

Jørgen har vært med på å lage en app for folk med aspeberger som gir råd om hvordan man skal oppføre seg i ulike sosiale sammenhenger.
Linn forteller meg dette helt uoppfordret. At det fins en slik app, som man kan laste ned på mobilen. Hun forteller meg det etter at vi har snakket sammen på telefon en god stund. Jeg har spurt om både det ene og det andre. Jeg spør for eksempel om Linn har sett filmen Rain Man med Dustin Hoffman og Tom Cruise. Linn forteller da at hun knapt var født da den filmen gikk på kino.

Etter at samtalen er over tenker jeg en hel del på om den appen kanskje gir mange gode råd om hva som er lurt å si. I alle slags situasjoner. Det kunne jo vært greit å ha en slik. Tenker jeg.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar