hits

Lønnsoppgjør og laksefiske i Bibelen

Jeg har i dag oppdaget at man kan jobbe et langt yrkesliv i Norge uten å vite at det står helt grunnleggende ting om lønnsoppgjør i Bibelen.

Skal en arbeider, som bare har jobbet en time, få like mye i lønn som de som har arbeidet hele dagen? Ja, mener Jesus, som dermed kan regnes som en aktiv fagforeningsknuser. Jesus er også arbeidsgivers talsmann ved å understreke hans soleklare rett til å gjøre som han vil med pengene.

Av en eller annen grunn, begynner jeg dessuten straks å tenke på laksefiske. Vi har nå passert 1. juni og sesongen er i full gang. Det er slett ikke uvanlig å stå i flere uker, gjerne i ufyselig vær og fryse rompa av seg, samt betale store summer, uten å få et enste napp. Plutselig kommer en kar og slenger ut. Han får en laks på første kastet. Jesus ville ha jublet. For mange er kalt, men få utvalgt, som der skrevet står. Lykke til med sesongen.

Matteus' evangelium (Kapittel 20) Lignelsen om arbeiderne i vingården:
1 For himlenes rike er likt en husbond som gikk ut tidlig om morgenen for å leie arbeidere til sin vingård. 2 Og da han var blitt enig med arbeiderne om en penning om dagen, sendte han dem bort til sin vingård. 3 Og han gikk ut ved den tredje time og så andre stå ledige på torvet, 4 og til dem sa han: Gå også I bort til vingården, og hvad rett er, vil jeg gi eder. Og de gikk avsted. 5 Atter gikk han ut ved den sjette og den niende time og gjorde likeså. 6 Og han gikk ut ved den ellevte time og fant andre stående der, og han sa til dem: Hvorfor står I her ledige hele dagen? 7 De sa til ham: Fordi ingen har leid oss. Han sa til dem: Gå også I bort til vingården! 8 Men da det var blitt aften, sa vingårdens herre til sin forvalter: Kall arbeiderne frem og gi dem deres lønn; begynn med de siste og end med de første! 9 Så kom de som var leid ved den ellevte time, og de fikk hver sin penning. 10 Men da de første kom, tenkte de at de skulde få mere; men de fikk hver sin penning de også. 11 Men da de fikk den, knurret de mot husbonden og sa: 12 Disse siste har bare vært her en time, og du har gjort dem like med oss som har båret dagens byrde og hete. 13 Men han svarte en av dem og sa: Min venn! jeg gjør dig ikke urett, blev du ikke enig med mig om en penning? 14 Ta ditt og gå! Men jeg vil gi denne siste like så meget som dig. 15 Eller har jeg ikke lov til å gjøre med mitt hvad jeg vil? eller er ditt øie ondt fordi jeg er god? 16 Således skal de siste bli de første, og de første de siste; for mange er kalt, men få utvalgt.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar