hits

Styggeste navn i Norge


Kjerringræva heter et lite sund i Østevågen i Vardø. Jeg lo godt da jeg oppdaget Kjerringræva. Også begynte jeg å samle på de styggeste stedsnavnene i Norge.

Folk i Finnmark kan finne på å kalle et av barna sine for Blåbærturen som en påminnelse om hvor barnet ble unnfanget. Jeg vet jo det. Så det burde ikke være noe sjokk at når folk i Vardø ser ut av stuevinduet og ned på Østevågen så kan de tenke på ræva til et kvinnfolk. Man kan da begynne å lure på hvorfor de har det slik? Her finner du Kjerringræva.

Etter at jeg flyttet fra Vardø som barn, kom familien til Kristiansund og Nordmøre. Her var jeg mye plaget av uren hud og kviser. Dette er åpenbart et så stort problem at man har valgt å oppkalt et sted etter fenomenet. Det er Kvisvik som ligger der man før (fram til 1992) tok ferga fra Kvalvåg, hvis man for eksempel skulle fiske sjøørret på et utrolig bra sted jeg vet om, men det er strengt tatt ikke noe vi behøver å dvele ved her.

Når man begynner å samle på rare navn så oppdager man fort at de som laget disse navnene ofte var mer en gjennomsnittlig opptatt av kvinnfolk, sex og slikt. Her er det mye å velge i. Men det er vanskelig å ikke fremheve stedet Kåten.

Nevnes bør vel også Kjærringskrevet, eventuelt Fredagshølet og Raufoss. For de skuffede kan man vel også nevne Faenshølet og Skrukkefylla, Relevant er vel også Suggetjønn og Horungen.

For de med andre preferanser enn de mest vanlige kan vi anbefale Homse som ligger mellom Flekkefjord og Stavanger.

I forlengelsen av alle denne seksualiteten kan man legge merke til at nordmenn før oss åpenbart var svært opptatt av ulike kroppsdeler og deres funksjoner. Her vil jeg særlig nevne Skinnpungrud, Tunge, Svelgen , Bruskedalsreset og Tisnes. Se også Tissvassklumptjønnin.

Fra tiss er det ikke langt til fjert. Se også fis, promp, smyger og slippe vinden. Dette er jo et fenomen som de fleste dessverre kjenner godt. Det kan dessuten godt tenkes å høre sammen med stedet Hjemmeluft ved Alta. Det samme kan sies om Byluft, og Skitholvola . Nevnes bør også Møkkalasset ikke så langt fra Arendal.

Når vi er i dette området av kroppen er det fristende å trekke frem stedet Bleie. Bleie ligger i Vikebygd i Hardanger. Hvordan de kom på å kalle plassen for Bleie er ikke godt å si. Kanskje hadde de veldig mange babyer i en periode.

Jeg tenker ofte på folks oppfinnsomhet når jeg kjører bil mellom Elverum og Trysil hvor jeg både har slekt og mange skigleder. Langs veien står skogen meget tett. Det er en evighet av trær langs Trysilveien. Det kan man trygt si. Uten å overdrive. En gang for lenge siden satt de her og tenkte: Lurer på hva vi skal kalle hjemplassen vår? - OK, det får bli Skogen.

Langs den samme veien kommer man for øvrig til et sted som er alvorlig plaget av stamming. Det heter Bergeberget.

For de lettlurte kan jeg ikke la være å nevne et sted sør for Notodden som heter Hjuksebø. Og for de som syns at nå burde vi nærme oss en slags avslutning på denne petiten  kan vil la siste stoppested bli Hell ved Stjørdal, alternativt Helvete i Gausdal.

Hvis du nå kan komme på noen gode innspill til navn som burde være med i samlingen så mottas disse med takk. Man planlegger å arrangere et slags NM i stygge stedsnavn. Det er lov å sende inn bidrag anonymt.  Å fremheve nabobygda er også lov. Lykke til.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar