hits

Bjørne-skrekken tar helt av


En fly forbanna grizzlybjørn er i ferd med rive løs biter av kjøtt fra kroppen til Leonardo DiCaprio. Jeg skotter bort på min venn Pål. Han skjelver
.

Det kan også være gleden over en pose etterlengtet smågodt, som får Pål til å skjelve. Men jeg tror likevel at blodspruten i filmen The Revenant, på Sandvika kino i går kveld, er i overkant heftig for karer med langt fremskreden bjørneskrekk.

På våre fisketurer har frykten for bjørn steget og sunket gjennom årene. Rekorden ble satt i Lierne, nord i Trøndelag, på den ukentlige gutteturen der vi jakter på ørret. Man kan si mye pent om Lierne. Man kan det. Men man kan også nevne at dette er konsentrasjonsområde for bjørn. Like ved Lierne, på svensk side av grensen, ble en kar drept av bjørn, mens han satt på utedoen på hytta. Ikke lenge etter ble en norsk jeger skambitt av en bjørn i det samme området. Etter å ha finlest slike detaljer avisene, kan man si at stemningen var litt anspent da vi dro på tur.

Vi hadde bare vært noen minutter på fisketur da hans Hans Christian fikk sin første nær bjørnen opplevelse. Det lå en dampende haug med bæsj midt på stien. Dramatisk nok. Nå startet riktig nok en lang diskusjon om hvordan bjørnebæsj egentlig ser ut. Vi er jo enkle sportsfiskere med svake zoologiske kunnskaper. Kan det være en fjellelg med løs mage? Den teorien slo dårlig an. Særlig Pål var på stigende angst. For å si det mildt.

Dagen etter dro Kjetil for å hente nøkler til en hytte som ligger i Blåfjell, ikke langt fra noen hemmelige ørretvann. Om Kjetil bør man vite at han er fylt av stor mengder muskler og er dekket av så mye hår rundt omkring på kroppen at det ikke er unaturlig å tro at han er direkte glad i bjørner. Jeg tror han kan finne på å drømme om å dele hi med en bamse hvis sjansen byr seg. Han om det.

Kjetil spurte hytteeieren om de hadde sett bjørn i det siste. Kjetil pleier og spørre om slikt. Nå fikk han et langt foredrag om hvordan bjørner har brutt seg inn i garasjen til folk, veltet søppelkasser og gjort mye annet hærverk. For tiden gikk ikke bygdefolk på blåbærtur en gang uten å ta med seg børse, fortalte gubben og la til at det sannsynligvis rusler ei binne med unge, rundt omkring i området.

Etter dette steg stemningen på turen. Pål begynte nå å fiske så nær bilen som mulig. Teorien er at bil virker avskrekkende på bjørn. Alternativt kan man synge "Bjørne sover" høyt og falsk når man er ute og trasker i marka. Eller man kan svime rundt og være naiv og godtroende. Det er min hovedstrategi.

Det var uhyre varmt, nærmest en slags tropesommer i Lierne. Det gjorde fisket svært vanskelig og ganske spesielt. Vi utviklet et slags fisk- og badkonsept. Det vil si at når man er kommet frem til kulpen og har prøvd oppriktig å lure ørreten på kroken, i la oss si en halv times tid, men ikke fått en dritt, så er det en ærlig sak å få lyst på et bad. Slik gikk det til at jeg fire, fem ganger om dagen kledde meg kliss naken og hoppet ut i.

Det var 25 grader i vannet og helt fantastisk. Jeg lot meg føre med strømmen, dykket ned i krystallklart vann, svømte inn under fosser, utforske gjettegryter på bunnen og var i det hele tatt så badeglad som jeg aldri før har vært på fisketur. Det var etter en slik badeseanse at sjokket kom.

En voksen hannbjørn blir i snitt ca. 135-410 kg tung. La oss si at du i tillegg er kledd i meget tykk pels og at det er 30 varmegrader. Hva ville du da ha gjort? Heng med.

Jeg har gått noen timer inn til en imponerende foss, har fisket og badet og er jeg på vei hjem. Fordi det er lav vannstand i elva, er det ca en meter høydeforskjell opp til elvebredden i en lang, smal kløft. Her ligger en slags naturlig trapp fra elva og opp til elvebredden. Trappa består av to store flate steiner. Jeg kommer rundt svingen og får se det våte avtrykket av en bjørnepote midt på den ene steinen. Mens jeg står og ser på så fordamper avtrykket. Bjørnen må ha vært der for bare noen sekunder siden, hørt meg komme og har stukket til skogs.

Dette er det nærmeste jeg kommer Leonardo DiCaprio i The Revenant. Uten sammenligning. For øvrig. Lykke til med din neste tur i skogen.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar