hits

Å være en drittsekk i svømmehallen


Denne historien handler om å være en drittsekk i svømmehallen. Heng med.
 

Jeg har ingen grunn til å tro at mannen er nazist eller heter Pelle, men helt spontant begynner jeg i mitt hode og tenke på mannen som Nazi-Pelle. Denne mannen hersker over en svømmehall, hvis navn skal være unevnt. Av utseende ligner badevakten litt på den berømt fotballdommeren, Pierluigi Collina, med en evne til å sperre opp øynene og lage rynker som bølger av autoritet over pannen, men dette er i for seg en urettferdig sammenligning. For Collina.

Før vi går videre i denne historien er det viktig å vite at man kan kjøpe årskort til svømmehallen og bade så meget man lyster i et helt år. Jeg har kjøpt årskort i alle år. Jeg er en ivrig svømmer. Årskort koster mellom to og tre tusen kroner. Det er en ikke helt ubetydelig investering.

Vi skal nå tilbake til en tid, da mine barn var så små at de fortsatt bare brukte plaskebassenget i svømmehallen. Det gjorde de med stor fryd. Jeg er derfor redd for å skuffe ungene. Jeg ringer svømmehallen før vi drar hjemmefra. Klokken er 17.15. Er plaskebassenget åpent? Kan vi komme? - Ja, svarer damen.

Oppmuntret av dette drar vi av sted. Å få til en tur i svømmehallen etter jobb er en ekspedisjon. Det er rask inntak av mat underveis,  en hel del transport og styr, mye av og påkledning, og dessuten en hel masse logistikk, slik at når vi endelig står der ved bassengkanten, klar til å hoppe ut i vannet, så føles det som om man har vært på en lang, lang reise. Plutselig kommer et ubehagelig bråstopp. Badevakten løper mot oss og sier at her får slett ingen bade. Han lurer på hvor dum det går an å bli, siden man i det hele tatt gjør et forsøk på å nærme seg vannet.

Ungene begynner å sutre. Jeg spør hvorfor vi ikke får bade. Det viser seg at en unge har bæsjet i bassenget for en time siden og nå må alt renses.

- Men kunne vi ikke ha blitt advart i billettluken, spør jeg.
- Det står et skilt der.
- Nei, det gjør det ikke, sier jeg.
- Jo, det gjør det.
- Nei, sier jeg.

Nå blir stemningen liksom så dårlig mellom meg og denne badevakten at jeg begynner å fantasere. Det har seg slik at mannen står med ryggen til det store bassenget, det som er for voksne. Jeg får brått veldig lyst til å dytte hele fyren ut i bassenget. Det hadde vært litt av et syn. Nazi-Pelle som lager et kjempeplask med klærne på. Men nå kommer jeg til å tenke på at hvis jeg gjør noen sånt så kan jeg jo aldri mer sette mine ben i denne svømmehallen igjen, og jeg vil sikket bli anmeldt for vold mot offentlig tjenestemann og komme i lokalavisa og stå der til spott og spe. Jeg nøyer meg derfor med å sende mannen hva jeg vil kalle mitt mest drepende blikk, før vi gir opp hele prosjektet, tusler ned og skifter og drar hjem igjen. Ganske slukøret, vil jeg si.

Man blir ikke bestevenner etter en slik episode. Og ofte er det slik at har man først fått en uvenn, så varer det gjerne livet ut. Uvennskap har en lei tendens til å sette seg og bli lagret på et sterkt sted i hukommelsen.

Noen uker senere er jeg i svømmehallen på en onsdag. Klokken er like før 18.00. Jeg har svømt halve distansen av det jeg har tenkt å svømme. Da plutselig bestemmer Nazi-Pelle at nå er det tid for å åpne stupetårnet og stenge av alle banene der mosjonistene svømmer. Han drar et tau på tvers av lengderetningen i svømmehallen. Jeg ser jo selvfølgelig sperringen. Men jeg dukker under tauet og fortsetter å svømme. I et helt minutt. Det skulle jeg ikke ha gjort. Nå begynner Nazi-Pelle å blåse i en fløyte og rope at jeg skal komme inn til kanten der han står. Det gjør jeg slett ikke. Jeg svømmer til motsatt kant og går rett i dusjen. Dagens svømmetur er over. Badevakten løper etter meg. Han forfølger meg ned i dusjen og der blir jeg arrestert. Jeg får høre for en frekke fyr jeg er. Jeg får høre at sånne som meg, som ikke gjør som badevakten sier, er et stort problem. Stemningen blir stadig dårligere.

- Du kom kanskje ikke inn på politiskolen du, sier jeg.
- Hvis du har årskort, så ryker det nå, sier badevakten.

Her er Baard og datter i tidsriktige omgivelser

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar