hits

Dumpet et tonn grisemøkk i oppkjørselen


Ikke kødd med en mann som eier en traktor. Straffen kan bli meget brutal. Og illeluktende
.

La meg først få si at jeg er tilhenger av tillitt. Jeg mener at tillitt er Norges største ressurs. Det er få land i verden som har så mye av dette som oss. At vi stoler på hverandre er viktigere enn olje, fisk og andre råvarer. Vi er et land med lite korrupsjon, et forutsigbart rettsvesen og en redelighet som gjør det lett og ganske rimelig å drive næringsliv. Det gjør at vi kan takle kriser mye bedre enn mange andre land. Og godt er det.

I sommer skulle jeg for eksempel kjøpe tre bøker av Knut Hamsun (Landstrykere) og en av Ernest Hemingway (noveller). Jeg søkte på nettet og fant et antikvariat som hadde bøkene. Jeg ringte butikken.

- Da pakker jeg bøkene og sender dem til deg i dag, sa mannen.
- Hvordan skal jeg betale for dette, da?
- Jeg legger ved en giro.
- Du stoler på folk du?
- Ja, nå har jeg solgt bøker på denne måten i snart 40 år. Og jeg har aldri blitt lurt.

Bøkene kom like etter i posten. Jeg betalte regningen med det samme. Noe annet ville vært en skam. Slik er det jo bare. Men når det er sagt så er det ikke til å stikke under en stol at det fins mange kjeltringer i Norge. Folk som ikke gjør opp for seg. Å takle slike er ikke lett. Det fins mange metoder. Heng med.

Det er fredag kveld på Høvik. 17 kuldegrader gnager i veggene. Folk fyrer i peisen. Det kan likesom ikke bli varmt nok inne. Å fyre med ved er dessuten ganske hyggelig. Nå ringer det på døren. Det er en bonde som står på trappa. Han har en traktor med en diger tilhenger. På planet ligger mange sekker ved som skal til naboen. Vi kommer i snakk.

- Du leverer et lass med ved og legger regningen i postkassen. Det går alltid bra eller?
- Ja, det går som regel bra, men det hender at noen ikke betaler.
- Hva gjør dere da?
- Du kødder ikke med en mann som eier en traktor. Det fins en slem metode og en som er enda verre.
- Det var en bonde jeg vet om som ikke fikk pengene sine. Han tok da en diger sten på planet og veltet den i oppkjørselen slik at bilene i huset ble sperret inne. Da de betalte kom han og hentet steinen.

- Det var den slemme metoden. Hva var den andre?
- En bonde i Rogaland fikk ikke betalt for veden som han hadde levert til et bolighus. Han maste og maste. Men det kom ingen penger. Til slutt kjørte han et traktorlass med grismøkk og dumpet i oppkjørselen.
- Det må ha luktet noe aldeles forferdelig. Fikk han pengene sine?
- De hadde vel ikke noe annet valg enn å betale.
- Nei, de hadde vel ikke det.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar