hits

James Bond = Roald Dahl


Jeg har brukt store deler av livet på å elske alt jeg kunne finne av Roald Dahl. Det var derfor sterkt å oppdage noen for meg helt nye og sjokkerende opplysninger om den berømte barnebokforfatteren.


Det er lørdag formiddag. Jeg drikker kaffe og hygger meg med Dagens Næringsliv (DN). Avisens lørdagsmagasin har en meget lang hovedsak som heter "Roald og pengefabrikken". DN er opptatt av hvor mange milliarder som har strømmet inn på kontoen til Roald Dahls og hans arvinger.

Akkurat det der med pengene interesserer meg ikke noe særlig. Det er Roald Dahls fantastiske fortellinger og eventyrlige liv som interesserer meg. Plutselig begynner DN og fortelle om noe som skjedde under krigen. Roald Dahl var som kjent pilot og skjøt ned flere tyske fly. I andre del av krigen sendt Winston Churchill ham til USA for å spionere.

Roald Dahls metode var å forføre konene til de styrtrike og mektige herrer som han skulle spionere på. DN forteller om såkalte "Pillow Talks". Man ser her for seg hvordan mannen ligger lett henslengt etter sex, med en sigarett i hånden og henter ut hemmeligheter fra sine mange kvinner, slik det blir fremstilt.

At han var slik en talentfull kvinneforfører har jeg i starten litt vondt for å akseptere. Det har å gjøre med at jeg husker Roald Dahl som en meget skrukkete, innrøkt og ganske gretten gammel mann. Jeg traff ham en gang under en bokmesse i Sandvika på 1980-tallet. Mannen smilte ikke et sekund, bare glefset ut de ordene han hadde på lager.

På den annen side har jeg nå søkt på nettet etter bilder av den første kona til Roald Dahl. Det var filmstjernen Patricia Neal. Når man ser bildet av henne, kan man lett føle seg tvunget til å innrømme at Roald Dahl rett og slett hadde et imponerende drag på damer. Man kan rett og slett mistenke ham for å kunne velge fra øverste hylle eller hvor de måtte ligge når han kom forbi.

En av Roald Dahls beste venner het Ian Fleming. Ian Flemming er forfatteren som har funnet opp James Bond, agent 007, spionen som skreller klærne av en kvinne fortere enn du klarer å si banan.

Det er her jeg får en såkalt mistanke om hvordan ting henger sammen. Kan det tenkes at Ian Fleming ikke diktet opp alt sammen, men rett og slett lot seg inspirere av virkeligheten. At det faktisk er Roald Dahl som sto modell for James Bond. Det er jo ikke første gang at en forfatter har forsynt seg grovt i vennekretsen når han skal skrive bok. Det er ganske sannsynlig at Roald er James. Det betyr i så fall at James Bond er norsk.

Jeg ville bare nevne det, om du trenger inspirasjon på vei til neste julebord.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar