hits

Å dø på en veldig rar måte

Han er blitt kalt "Den klokeste, smarteste og ondeste mann i menneskeheten". Han var kanskje ghostwriter av Shakespeares bøker, dronning Elizabeth 1's betrodde rådgiver, ble dømt for korrupsjon og han fant opp utrykket «Kunnskap er makt». Og mannen døde av en alt for ivrig omgang med en høne.

Jeg må innrømme at min interesse for Francis Bacon (1561-1926) er av ganske ny dato. Den oppsto ca klokken 12.30 i dag, da jeg skulle ta heisen ned for å spise lunsj. Jeg traff Jon i heisen.

Jon er en kollega som tidligere har gitt innspill til flere petiter. Særlig vil jeg fremheve "Unge har aldri vært så late som nå" som fikk en veldig god mottakelse i helgen.

- Den petiten ble lest av 13.000 personer, sier jeg fornøyd.
- Jeg har lenge vært interessert i filosofer som døde på en rar måte, sier Jon.
- Er det mange å velge i?
- Veldig mange.
- Hvem er din favoritt?
- Det er vanskelig å velge.
- Ja.
- Men Francis Bacon var veldig uheldig, sier Jon.

Etter denne samtalen har jeg søkt litt på nettet og funnet ut at Francis Bacon var en maktkåt og uhyre forfengelig filosof. Men han var også vitenskapsmann og utviklet metoder som er i bruk den dag. Francis var åpenbart en svært kreativ og oppfinnsom mann. Jeg liker det. Mannen var så ivrig at han døde av sin påfunn. Han døde av å finne på ting.

Det hadde seg nemlig slik at Francis var ute og kjørte sammen med en kompis. Herrene kjørte hest og vogn, slik man gjerne gjorde på 1500-tallet. Karene satt der og diskuterte hvor lett en høne blir bedervet. Det er da Francis lufter en tanke som han har kommet på helt selv. Han foreslår at de skal kjøle ned høna med snø og se hvordan det utvikler seg.

Francis var litt som meg. Når han fikk en ide ville han gjerne sette den ut i livet med en gang. Å ha ideer liggende på lager til evig tid er jo ikke noe gøy. Francis stoppet vognene ved en bondegård, kjøpte en høne og stappet den full av snø. Det må han vært en ganske kald og farlig ting å gjøre for Francis fikk straks lungebetennelse og døde like etter.

Om dette kan man mene flere ting:

1) De som lever av å selge kjøleskap og frysere burde ta med Francis Bacon i sine takketaler.
2) Å fortelle om Francis er den perfekte historie neste gang du spiser egg og bacon. Det er bare et forslag. God appetitt.


#eggogbacon

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar