hits

Unge har aldri vært så late som nåDet finnes noe som er allmenngyldig og riktig. Det er din plikt å gjøre ditt beste for å finne ut hva dette er. Du skal bruke dine egenskaper som menneske best mulig. Du må finne din plass i samfunnet, arbeide og leve ditt liv så godt du kan.


Disse formaningene gikk Sokrates rundt og forkynte i Athens gater for 2.400 år siden. Han var 70 år gammel og skuffet over at ungdommen ikke levde i tråd med sine plikter.

Det er med andre ord 2.400 år siden vi begynte å klage over at ungdommen er lat. Men tror du at det har hjulpet noe særlig. Ikke det spøtt.

Nylig kom en spørreundersøkelse av 1.000 personer som ble utført for Manpower i april i år. 55 prosent mener her at ungdom på vei inn i arbeidslivet stiller for store krav. 36 prosent mener at de unge har for dårlig arbeidsmoral.

Det er nærliggende å hevde at ungdommen aldri har vært så late som nå. Det er jo en påstand. Som har vært gjentatt. I 2400 år.

Selv er jeg misfornøyd med at ungene ligger og drar seg i sengen til langt på dag og er mer interessert i dataspill, spise potetgull og drikke Fanta Lemon enn å sette ting inn i oppvaskmaskinen. Ikke vil de rydde rommet sitt heller. Enda jeg har spurt på en veldig konstruktiv, pedagogisk og lettfattelig måte.

- Hvis du ikke rydder nå, blir det alvorlig bråk, pleier jeg å si. Men tror du at det hjelper? Ikke det spøtt.

Det er alltid god plass i hylekoret. Det går alltid et korstog. Hvis ikke du klager, hvem skal gjøre det da? Det er vår plikt å røske tak. I slappe holdninger eller hva det nå er det som ligger der på badegulvet og slett ikke er puttet opp i skittentøyskurven.

Det er med andre ord nærliggende å klage. Men før du begynner å klage kan du jo tenke litt på hvordan det gikk med Sokrates.

Mannen ble dømt til døden og tømte giftbegeret. Sokrates forsvarstale kan i disse dager oppleves fremført av Toralv Maurstad på Nationaltheatret.

Talen er kjent som et retorisk mesterverk. Det er trolig en av tidenes aller beste taler. Men hjalp det noe særlig? Ikke det spøtt.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar