hits

Pass deg hvis hodet ser ut som en stein

Å bli skallet er en stor tabbe. Det kan få hodet ditt til å ligne på en stein. Slikt kan straffe seg på den aller verste tenkelige måten. Heng med.

Vi skal til den lille byen Gela på sørspissen av Sicilia. De gamle grekere hadde mange av sine kolonier i Italia, og slik gikk det til at forfatteren Aiskhylos havnet i Gela.

Alle forfattere før Aiskhylos drev med enetaler. Men her kom en kar som tenkte helt nytt. Aiskhylos ble berømt fordi han fant opp at det går an å ha minst to personer i et skuespill og at disse kan ha en dialog seg imellom.

Nå syns du kanskje ikke at det Aiskhylos fant på er så veldig imponerende. Når folk kommer med en oppfinnelse så er det alltid noen som sier: "Det der kunne jo jeg også ha funnet på". Det der med dialog er vel ikke noe å skryte av.

Til dette er å si at selv om dialog ble funnet opp av Aiskhylos for hele 2500 år siden, så er det fortsatt ganske mange som ikke har fått det med seg. De står der og lar skravla gå. De er gjerne høye og mørke og legger rett og slett ikke merke til at du ikke du får sagt en dritt.

Nå vet ikke jeg hvor du pleier å møte enetalerne. De er jo over alt. I selskapslivet og på jobben og andre steder. Det er ikke lett å forsvare seg mot de som elsker sin egen stemme. Høyere enn noe annet. I slike personer har tiden på en måte stått stille. I 2500 år. Hvis du skjønner hva jeg mener.

Men nå kom jeg litt på avveier i denne historien. Jeg vil gjerne rette oppmerksomheten mot hvor smarte fugler kan finne på å være. Måker for eksempel. De plukker opp blåskjell og flyr høy til værs. De slipper blåskjellene ned på svaberget og knuser dem. Slik blir det lett for måkene å få i seg maten.

Triks som dette driver fugler med over hele verden. Alle har jo ikke tilgang på blåskjell, naturligvis. Noen spiser nøtter eller andre harde ting. Menyen varierer jo selvsagt fra hva fuglene får tak i. På Gela var det vanlig å spise skilpadder.

Aiskhylos var uheldigvis en skallet mann. Fra luften så hodet hans ut som en stor, rund stein. Fuglen siktet seg inn og slapp skilpadden midt i hodet på forfatteren. Noe skal man jo dø av. Aiskhylos døde av å få en skilpadde i hodet. Det kan jo skje den beste.

Gjennom tidene er det laget mange illustrasjoner av Aiskhylos. Jeg falt særlig for denne.

 #Friluftsliv

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar