hits

Mose stanser StavangerDen truede butthårstjernemosen (bildet) vokser på et almetre nær et veikryss i Stavanger. Det stopper en utbygging for SR-bank , melder Nettavisen NA24.


Byggestart skulle være i 2017. Det 14.000 kvadratmeter store bygget har et busjett på en halv milliard kroner og skal huse 700 ansatte i et signalbygg på Bjergsted nord for Stavanger sentrum. Fylkesmannen har levert inn en formell protest. Dette er det eneste kjente funnet av butthårstjernemose i Rogaland, og muligens i hele landet» står det i rapporten fra Fylkesmannen.

- Rødliste og biologisk mangfold er sterke innsigelser. Vi tar det på alvor og forsøker å ivareta butthårstjernemosen, sier byplansjef Anne S. Skare til Dagens Næringsliv.

Dagens Næringsliv kan fortelle at Stavanger kommune har leid inn en av verdens flinkeste arborister, Glen Read. Han har vurdert om man kan flytte trærne som mosen vokser på. Det vil koste noen hundre tusen kroner, og innebærer desverre ingen garanti for at mosen overlever.

P4 kan opplyse at en mulig løsning er å transplantere barken til andre trær. Det foreløpige ambisisøse målet er å flytte barken og mosen ti meter, helt til den andre siden av veien.

NRK og Dagsrevyen har noe overraskende valgt å ikke løfte saken til riksnivå. Det er dog trolig bare et spørsmål om tid før Butthårstjernemose kastes inn i valgkampen. Stavanger kommune, fylkesmannen, byplansjefen, SR bank og en rekke andre krefter venter i spenning på en avklaring. Hvordan kommer det til å gå med mosen når den transplanteres?

Mens man venter på dette, har jeg kommet på et helt utrolig bra konsept forlangsom TV. Sett opp et kamera i Stavanger og la oss følge butthårstjernemosens skjebne minutt for minutt. Det kan bli en eventyrlig lang og fin tid som vi dermed har foran oss.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar