hits

Høysesong for drepende stillhetHar du opplevd The silent treatment?


Krangelen er på ingen måte over. Slett ikke. Den har bare gått over i en drepende stillhet mellom deg og kona. Hva gjør du da?

La meg først få si at det ikke er noe galt med å furte. Å furte er en soleklar menneskerett. Det er noe nordmenn har drevet med i tusener av år. I all slags vær. Til alle tider. Det har sammenheng med at vi så ofte blir urettferdig behandlet i dette landet.

En mann kan for eksempel ha jobbet og slitt og gjort det han kunne for at alt skulle bli bra og så sitter hun der og er kjempemisfornøyd med en liten dritt ting. Det er jo til å bli gal av. Hva gjør en nordmann da? Han står på sitt. Har man rett så har man rett. Det er stahet som har bygget dette landet. Vi har alltid bøyd hodet mot dårlig vær og motgang og gått på med krum hals. Vi gir oss aldri. Ikke faen.

Jeg møtte nylig Pellegrino Riccardi som forteller om et valg kona pleier å gi ham. Hun sier:

- Vil du ha rett eller vil du være lykkelig?

Jeg forteller om dette til kollega Jon. Vi snakker om krig og fred og sånn. Jon er historisk interessert. Det er i og for seg jeg også. Vi snakker litt om Napoléon Bonaparte (1769 - 1821). Napoléon seiret mange ganger, ofte over tallmessige overlegne motstandere. Han er derfor ansett som en av de største militære ledere gjennom alle tider, og hans militære kampanjer er studert ved militærakademier over hele verden.

Napoléon prøvde ut helt nye teknikker. Han kriget gjerne om natten. Han la seg gjerne på lur. Napoléon var tilhenger av å ligge i bakhold, å angripe når du minst ventet det. Mannen tok aldri pauser i slaget for å spise middag eller drikk champagne slik de andre generalene var vant til. Og da bermen i Paris gjorde opprør ba han soldatene fyre av kanonene. Rett inn i folkemengden. Og det var ingen som klagde. Tvert imot. Napoléon ble genierklært.

Nå er der sikkert noen som blir fristet til å prøve ute Napoléons teknikker i ekteskapet. Det er dessuten høysesong for slikt. Det har sammenheng med at familien skal reise på ferie sammen. Og da oppstår det jo en hel del krigføring. En kar jeg kjenner som driver campingplass forteller at tidene har forandret seg.

- Hvordan da?

- Før var det sånn at når et ektepar hadde krangla i flere dager så satte gubben seg til slutt i bilen og kjørte hjem i sinne. I dag er det like ofte kona som tar nøklene og drar.

Også dette forteller jeg til Jon. Han mener da at alt var mye bedre før. Han nevner som eksempel Peter Wessel Tordenskiold (1690 - 1720).

Det har seg slik at i juli 1714 møtte Peter Wessel Tordenskiold ved Lindesnes en britisk bygd fregatt, De Olbing Galley. Den var dobbelt så stor som hans eget skip, var kjøpt av svenskene og nå på vei til Sverige. Etter ett døgns kamp var Wessel nær tom for ammunisjon og sendte en parlamentær med forespørsel om å få låne krutt av motstanderen, men fikk avslag. De to skipssjefene drakk isteden hverandres skål og skiltes med løfte om senere møte. For dette ble Tordenskiold stevnet for krigsrett, anklaget for å ha avslørt militære hemmeligheter. Tordenskiold førte sitt eget forsvar og ble frikjent. To dager senere utnevnte kongen ham til kommandørkaptein.

Det er som man forstår mange veier til suksess. Ha en fin ferie.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar