hits

Jeg la meg i sengbenken og nektet å komme utJeg sto en gang i kanten av en sommer og gråt. Jeg sto sammen med en kompis. Vi hadde lekt sammen hvert ledige minutt. Hele sommeren i gjennom. Men nå var den straks over.


Vi sto på en liten høyde og så ut over vårt rike. Fotballbanen, badeplassen og kiosken hvor iskrem het glass og smakte så godt at følelsen fylte hele kroppen med en glede som jeg aldri siden har vært i nærheten av.

- Skal vi ta en siste glass, sa min venn. Jeg nikket stumt, og sammen gikk vi bort til kiosken hvor en dame sto med ganske voldsomme kroppsdeler og langet ut godsakene gjennom et lite vindu som hun bøyde seg ut av slik at vi kunne sette øynene inn i en kløft som det var vanskelig å ikke bli dypt berørt av.

- Du vet hva synd er. Du vet at Gud kan se og høre hva du tenker og at du skal dømmes for det, sa min venn. Han kom fra en religiøs familie og benyttet nå anledningen til å fortelle meg at helvete kunne være like om hjørnet.

- Det kan bli dommedag når som helst, sa min venn.

Det var jeg ikke klar over. Jeg gikk derfor rett hjem til min mor for å få avklart hva som var sant og hva som var jug. Mor sto og stekte kjøttkaker da jeg kom inn.

- Er det sant at det kan bli dommedag og at jorda vil gå under, spurte jeg.
- Ja, sa min mor.
- Og det kan skje når som helst?
- Ja, sa min mor.

Etter denne samtalen ble jeg helt stum. Jeg søkte nå tilflukt i sengbenken. Dette møblet er en svensk oppfinnelse som er slik laget at et lite barn kan krabbe opp i benken, lukke lokket og nekte å komme ut igjen før alle påstander om dommedag er trukket tilbake.

Det var riktig nok ikke lett å nekte å komme ut av sengbenken når det luktet så godt av kjøttkaker, men jeg følte at jeg var nødt til være prinsippfast siden det tross alt dreide seg om jordens undergang.

Jeg lå slik og var prinsippfast i nesten en hel time. Men så kom jeg til å tenke på at det ikke kunne være noe særlig å møte undergangen på tom mage.

Den holdningen har jeg enda. Du vet aldri når det kan være sent. Husk og spis is og mange pølser i morgen. Og ha en fin 17. mai.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar