hits

Det Tor frykter mer enn døden


Tor (75) setter seg inn i bilen slik han har gjort i mer enn 50 år. Han vrir om nøkkelen, setter bilen i gir, blinker seg ut i trafikken og kjører ut på motorveien. Mannen er på vei mot det han frykter aller mest i livet.


Parkeringshuset i Sandvika Storsenter går over flere etasjer og er full av biler. Det er lørdag og mye folk som vil handle. Tor finner en ledig plass. Det går knirkefritt å parkere. Tor skal bare kjøpe noen få ting. Det tar under en time. Å gå i flere butikker er ikke noe problem. Å betale med kort går også greit. Pinnkoden sitter i fingrene.

På vei tilbake til bilen kommer angsten snikende. Tor kan ikke huske hvor han parkerte. Han begynner å lete på måfå, og kjenner hvordan svetten renner nedover ryggen. Mannen går gjennom en hel etasje med biler. På kryss og tvers. Så tar han neste etasje med samme sørgelige resultat. Tor tar enda en etasje, men nå er han helt utslitt av å lete. Han husker ikke hvilke etasjer han har vært gjennom. Nå vet ikke Tor hva mer han skal finne på. Mannen går ut av kjøpesenteret, praier en taxi og blir kjørt hjem.

Tors sønn er god å ha. Han tar bussen til Sandvika Storsenter og finner bilen uten problemer. For nå er det blitt kveld og ganske oversiktlige forhold i parkeringshuset. Samme kveld har far og sønn enn lenge fryktet samtale.

Tor er ikke redd for å dø. Han har ikke mange andre ting å være redd for heller. Men å miste lappen, det er helt utenkelig. Å være en mann uten sertifikat er ikke noe liv. Det sier Tor til sin sønn. Dette utvikler seg til en krangel. Som varer i flere dager. Inntil Tor gir etter og gjør som sønnen sier. Går til fastlegen for å teste seg.

I alle år har Tor oppfattet fastlegen som sin venn. Nå blir legen en slags fiende. Tor må gjennom noen enkle øvelser. Han skal tegne en klokke, sette tallene og urviserne på riktig sted. Tegningen blir litt rar. De andre testene er heller ikke helt topp. Legen er i tvil, men faller ned på at Tor ikke kan få godkjent.

Tor drar fra legekontoret. Han kjører sin egen bil. Han tenker at å miste lappen er bare helt uaktuelt. Plutselig kommer han til å tenke på sin gamle bedriftslege. Kanskje han vil vurdere Tor, for gammelt vennskaps skyld.

Det vil bedriftslegen. Det er to godt voksne herrer som møtes. Stemningen er meget god. Bedriftslegen spør Tor om både det ene og det andre. Han er slett ikke i tvil. Han mener at Tor rett og slett kan få fornyet tillitt, fyller ut papirene og vips har Tor gyldig sertifikat.

Men mannen har sluttet å handle på Sandvika Storsenter. I alle fall på lørdager.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar