hits

Baktus hadde tenkt å gifte seg

En ny doktorgrad ved Universitet i Oslo avslører at Baktus, du vet han som bor i munnen til Jens, hadde tenkt å gifte seg med tanntrollet Karoline.

Akkurat da du trodde at du viste alt om Karius og Baktus så kommer det plutselig en forsker som har funnet ut at i Thorbjørn Egners første versjon i 1941 var Baktus veldig forelsket i en jente som bodde i den andre enden av munnen. Det er Aasta Marie Bjorvand Bjørkøy som har forsket på dette og som nylig forsvarte sin doktoravhandling "Verkets hviskelek", i følge Morgenbladet.

Det står ikke noe om hvor lenge Aasta Marie har forsket på forhold som dette, men det har sikkert tatt noen år.

Nå er jo det ikke det noe rart da. De fleste nordmenn har brukt år av sitt liv sammen med Karius og Baktus. Slik er det jo når man vokser opp i Norge. Først må man være barn selv og høre på barnetimen på radio og på TV, samt bli lest for og høre nøyaktig den samme historien utrolig mange ganger, også må man lese den selv og vokse opp og bli voksen og få sine egne barn og ta den samme runden om igjen og om igjen. Jeg kjøpte for eksempel Karius og Baktus på kasset og da rakk man å høre eventyret to og en halv gang, mens vi kjørte for eksempel på besøk til besteforeldre, og dessuten to en halv gang til på tilbakeveien.

Den fineste versjon fikk jeg servert en gang jeg skulle ta bussen. Da oppdaget jeg tre barn som sto og gapte inntil et hagegjerde. Sommeren vokste frodig på den andre siden av gjerde. Der inne sto et stort epletre og lente seg ganske hyggelig mot bussholdeplassen. Oppe i treet satt en voksen mann. Da hørte vi fra treet:

"Jeg lager en underjordisk gang fra tanna mi bort til tanna di".
"Det var lurt" sa Baktus.

Slik ble vi fire som sto der og gapte. Vi sto slik helt til eventyret var slutt. Vi sto der noen dager senere også. For mannen satt mange ganger i epletreet den sommeren og fortalte historien som han kunne så godt. Om igjen og om igjen.

Det var en fin sommer.

Takk for den Baktus Bror.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar