hits

Driter du deg ut like ofte som jeg?

Å drite seg ut - driter - dreit/dret - har dritt/dritet, alternativt "har drotte" på bergensk.

Jeg nevner dette med bergensk fordi jeg var på besøk hos Knut ute på Nesodden på søndag. Knut kommer fra Bergen og bor på et småbruk. Han er veldig glad i hester og har en hel flokk stående på stallen. Hvis man søker på utrykket "Å drite på draget" kan man oppdage at det assosieres med hest og hestekjøring. Når en kjørte med hest og slede, kunne det skje at hesten «dreit på draget», som er dra-stengene på sleden. Mer om det her.

Ute hos Knut, den siste søndagen før jul, er det hvert år slik at familie og venner samler seg. Vi rir på hester, sitter i slede, hugger juletre og koser oss rundt bålet. Vi drikker gløgg og spiser gode ting.

Dette høres jo ut som øvelser jeg burde kunne klare å mestre. Hvis jeg legger meg i selen. (Jeg går ikke mer inn på hvor utrykket "legge seg i selen" kommer fra, siden jeg syns det burde være ganske åpenbart, og dessuten passende å bruke i denne historien.

Jeg vil si at rideturen, som Hassan og jeg hadde på søndag, gikk direkte bra i flere sekunder. Jeg var bare redd en gang. (Da vi skulle passere en parkert vogn og hesten fant på helt selv at den skulle klø seg på vognen slik at foten min liksom kom i veien, men det gikk bra).

Etter rideturen var det tid for varm mat. I år hadde Knut rigget til en ganske stor grill og det ble stekt kjøtt av forskjellig slag.

Nå vil jeg nødig fremstå som grådig. Særlig ikke når vertskapet legger kjøtt på grillen. Kjøtt er jo ganske dyrt i Norge.

Jeg ruslet bort til grillen og oppdaget i all min beskjedenhet at det lå åtte pølser helt i enden av grillen. Jeg får nå straks lyst på en pølse og strekker ut hånden for å ta en. Da lyder et skrik.

- Ikke ta pølsene VÅRE. De er til unga, roper en dame.

Jeg trekker nå hånden til meg som om jeg har brent meg. Jeg er veldig rød i ansiktet. Det er ingen av de andre voksne som blir tatt på fersken i å prøve å stjele pølser. Jeg later som om det er behov for å gå en liten tur bort til den gamle eika. Jeg står der og skammer meg litt. Nå lurer jeg på om jeg skal lage en ny serie om å drite seg ut. Jeg mener jo at man bør satse på det man er flink til.

Hassan og meg på ridetur (Foto: Olav Njaastad)

#hest

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar