hits

Det bør være svinedyrt å studere i Norge

Det fins folk med gangsyn. Det fins folk som er kloke. Det fins folk som vet at gratis utdanning er noe som har gjort Norge til et av de beste land i verden. Og så fins det en professor som heter Janne Haaland Matlary. Hun har skrevet en kronikk i Dagens Næringsliv i dag som er en slags rekord.

-"Gratis" studier sender helt feil signaler, både ute og hjemme, skriver professor Janne Haaland Matlary ved Universitet i Oslo (UiO) i avisen.

Det er over ti tusen universitet i verden. - Hvis du kunne velge mellom Universitet i Oslo og Harvard, hvilket universitet ville du velge da, spør Matlary og skynder seg å understreke at selvsagt ville både hun og du valgt Harvard. 
 
Matlary mener at Norge er et land i verden som ikke liker ordet elite, med mindre man snakker om toppidrettsutøvere. Dette må vi slutte med. Vi må bli mer som USA, England og andre sterkt klassedelte land.

Slike land har skolepenger. 200 - 300.000 kroner for et skoleår er ikke uvanlig. De om har råd til dette har som regel meget velstående foreldre. Det er slik makt, innflytelse og velstand går i arv og sikrer at den såkalte eliten fortsetter å være på toppen.

Den trolig mest siterte forfatter i nyere tid er Thomas Pikettys og hans bok "Kapitalen i det 21ste århundre." Pikettys dokumenterer at kapitalen konsentreres i land over hele verden. Den bygges og arves innen næringslivseliten. Det du når, skyldes ikke det du gjør, men det du får. Ulikhetene overføres gjennom arv. Rikdom overføres i familiedynastier. Denne trenden er en demokratisk trussel, fordi politikken mer og mer styres av kapital.

Det er denne trenden Matlary ønsker å forsterke. Sett opp prisen. Gjør det skikkelig dyrt. Da vil studenter straks strømme til og velge Norge fremfor andre land.

Det fins knapt noe samfunn på jorden med mindre forskjeller enn det vi har i Norge. Det gir næringsliv og offentlig sektor store fordeler. Det løser konflikter. Det skaper tverrpolitisk enighet om svært mange saker. Det gir oss muskler til å takle hva som helst. Fordi vi står sammen om det.


Janne Haaland Matlary (Foto: Kjetil Ree)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar