hits

Gjedder som er større enn kanoen vår


De rødbrune og gule fargers årstid faller med vinden og blåser ut over Glomma. Elven går stor og brun, en av de siste helgene før vinteren skal komme og fryse ned alle våre drømmer. Men ennå kjenner vi varmen og gleden i noen timer vi har stjålet fra barn og koner for å være sportsfiskere.


Vi sitter litt engstelige for å velte. Kanoen kjemper med strømmen i Norges mektigste flod. Det skal ikke så mye til før man går rundt. Vi passerer en guttunge som står på land og roper:

- Det er gjedder der ute som er større enn kanoen deres!

Denne opplysningen gjør inntrykk. Vi vet jo at gjedder er noen altetende og fryktelige krokodiller som bare later som de er tømmerstokker før det er for sent å kunne vende levende tilbake fra Glomma.

Langs bredden sitter mosegrodde, gamle menn med stang og snøre. De sitter med en tålmodighet som trolig har vært uforandret gjennom hundrevis av år. De gamle venter. Urørlige. Bare øynene blinker og lever, mens de av og til skotter mot sivet der gjedda kan finne på å stå med onde tenner.

Timene går. Vi venter på det store hugget. Ingenting skjer. Plutselig ser jeg en trane, som flyr høyt oppe i luften. Den mister en diger vingefjær. I store sirkler daler fjæra, for så å stige igjen og synke på ny. Det går opp og ned i lange drag. Det er som om fjæra skriver historier med vinden. Jeg tenker at det kan være en viktig historie. En historie om oss. Om dette øyeblikket. Om gutters glede over å fiske. En hel søndag til ende.

Jeg sitter i kanoen sammen med en kompis. Han har vokst opp ved denne grumsete malstrømmen av en elv. Det er barndommens lengsler som nå napper i hukommelsen. Får vi noe snart? Fanget vi den største gjedda i manns minne. Det kan jo skje.

Men så ganske brått, kommer vi til å tenke på hvordan man med livet i behold skal klare å hale en glefsende og mannevond gjedde opp i vår lille kano. Etter noen timer blir vi derfor enige om at det beste kanskje er å ikke få noe som helst.

Dette ble vi enige om. Også dro vi hjem. Like glade som da vi kom.

#gjedde #sportsfiske #glede

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar