hits

Erna i stormen


I snart 30 år har professor Ottar Hellevik målt og målt. Det fins knapt noen i dette land som vet mer om hva vi mener og hva vi ønsker oss. I går felte han en hard dom over Regjeringen i en kronikk i Aftenposten

Ottar Hellevik har siden 1985 kartlagt våre verdier og holdninger i Norsk Monitor. Analysen er omfattende. Her er kortversjonen av situasjonen ved valget i 2013: Aldri har det norske folk hatt det bedre og vært mer lykkelig. Nesten ingen ønsker en radikal forandring av kursen. Nesten ingen ønsket en mindre raus stat. At man skal kutte trygda til folk som ikke har noe alternativ. Ta de svakeste.

Det folket vil er at valgvinner Høyre skal føre nesten samme politikk som Arbeiderpartiet med små justeringer. Mer effektivitet i helsevesenet og i veibygging hadde for eksempel vært fint. Litt mer valgfrihet. Litt bedre kvalitet.

Folkets beskjed til Høyre er altså dette. Ikke finn på noe radikalt. Vi vil ha det Norge vi alltid har hatt. Ikke kødd med velferdsstaten. Skattelette er ikke spesielt viktig. De fleste er rike og kan gjøre nesten hva de vil, uansett.

Fremskrittspartiet gjorde et dårlig valg, men ble reddet av Høyres fremgang slik at de sammen kan regjere. Det gir nå en politikk som skaper reaksjoner. Sjelden har reaksjonene på et foreslått statsbudsjett vært sterkere. Det har knapt skjedd før at Arbeiderpartiet i løpet av noen uker går frem syv prosent på gallup.

I de neste dagene er det mange som holder pusten. Sjelden har forhandlinger om et norsk statsbudsjett vært mer spennende. Å miste regjeringsmakten nå kan føre til at høyresiden må vente en generasjon til neste gang de får sjansen. I Kristelig folkeparti er det trolig panikk. Også Venstre er nok urolige. Arbeiderpartiet og SV sitter musestille og håper. At konkurrenten skal falle for eget grep. Som det heter.

Midt oppe i dette sitter en sterk kvinne. Erna Solberg vil oss vel. Slik Gro ville. Å være i det godes tjeneste er dog en prøvelse. Skal man få til noe som helst i Norge må man legge seg i midten. Det er det store kompromisset som bygger landet. Det er dette Erna vil forsøke å få til.

Jeg sitter og ser Erna på TV. Hun komme ut av regnet på Vestlandet der hun møter folk som har mistet alt de eier i flom og uvær. Også statsbudsjettet er i storm. Sterke følelser. Mange hensyn å ta.

I denne situasjonen er det et spørsmål som presser seg på. Pressen maser. De vil vite. De vil ha svar. Hva kan det være de lurer på. Jo sist uke var det dette:

- Hvorfor vil du ikke snakke om en ungdomskjæreste fra Gambia. Hvorfor vil du ikke det?

- Ja, forstå det den som kan.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar