hits

Kaster bort 430.000 timers jobb

Helsinki skal bruke flere hundre millioner euro av offentlige midler for å lage et museum. 1.715 arkitekter har tegnet hvert sitt forslag. Bare en kan vinne.

Et nytt Guggenheim-museum i den finske hovedstaden skal få turister til få veldig lyst til å dra til Helsinki. New York og andre byer, som har et sånt museum, har gode erfaringer. Derfor tråkker Helsinki til med en konkurranse, leser jeg i bladet Arkitektnytt.

Det var 250 arkitektkontor over hele verden som til sammenligning slåss om å få ansvar for en ny opera i Oslo. Syv ganger så mange vil lage et museum i Helsinki. Det koster blod. Hvert kontor sitter og tegner i mellom 100 og 800 timer. Hver time koster ca 950 kroner. Til sammen bruker de 430.000 timer eller 408 millioner norske kroner. Nesten alt sammen blir kastet rett i søppelbøtta. Det er bare en som vinner. Arkitektlivet er brutalt. Nådeløst.

På toppen av det hele er konkurransen kontroversiell, og det er etablert en mot-konkurranse som heter Next Helsinki. Derfor risikerer man at den som vinner ikke vinner likevel, hvis du skjønner hva jeg mener.

Tenk deg nå at det er du som sitter i juryen og skal gå inn og sitte riktig lenge å vurdere hvert av de innsendte forslagene. Du finner alle de 1.715 forslagene her. Jeg begynte med nummer en. Du kan sikkert starte på nummer 786 også, men la oss for ordens skyld starte på forslag nummer en. Det viser et bygg formet som en kongle.

Jeg må innrømme at jeg ble spontant begeistret for kongle-ideen, også kalt GH-4047923745. Det har sammenheng med at jeg ofte er ute og går i skogen. Men så fikk jeg se tegning nummer GH-155469418 som er formet som avsagde trær. Jeg vil også fremheve den lille, søte maurslukeren GH-6715965279.

Etter å ha anbefalt disse får jeg litt dårlig samvittighet siden de alle sammen er blant de 20 øverste i bunken. Jeg orker liksom ikke å se på de 1.695 øvrige forslagene. Det blir rett og slett for meget for meg.

På den annen side. Hvis en arkitekt har brukt opp til 800 timer på en jobb, så må vel jeg kunne ofre ti minutter på hver ide. 1.715 x 10 = 1715 minutter = ca 29 timer. Med lunsjpauser og en hel del kaffedrikking så vil vel dette være bare en ukes jobb. Verre er det ikke. Dette kan man jo klare.

Nå kom jeg plutselig til å tenke på at det sikkert er ulike supportere og politiske kamper som pågår i kulissene. For alt jeg vet er det sikkert 1.715 støttegrupper og fraksjoner også. Kanskje noen delte løsninger og kombinasjoner på toppen av det hele. Samtidig pågår sikkert kampen om lokaliseringen av museet. Det pleier å bli krig om slikt. I et demokrati vil man jo lytte på alle synspunkter. Man kan ikke tre løsninger ned over hodet på en stakkars finsk befolkning. Alle må få si sitt. Sånn er det jo bare.

Jo mer jeg tenker over dette syns jeg at det ser litt mørkt ut for Guggenheim i Helsinki. Jeg gjør det.

Museum formet som maursluker eller kanskje det er en mus

Museum formet som trær
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar