hits

Jeger i mørket viser ingen nådeEn jeger sitter i mørket og puster spent. Byttet nærmer seg. Absolutt stillhet. Ingen lys. Nå slår han til. Nådeløst. Dette kommer til å gjøre alvorlig vondt.


Klokken er litt før åtte om kvelden. Det er en mørk og råkald kveld. Høsten renner gatelangs og gjør alt vått og ufyselig. Bilene kaster kaskader av vann inn på fortauene. Menneskene er hvite som papir i ansiktene som haster av sted for å rekke alle forpliktelsene som har hopet seg opp og ligger strødd mellom jobb og familie og idrett og skole.

Slik svinger jeg inn på parkeringsplassen foran Rimi-butikken på Gjettum i Bærum. Jeg skal kjøpe melk og brød og middag og det aller mest nødvendige. Det er ingen kø i kassen, så hele operasjonen tar bare noen minutter. Jeg løper gjennom mørket. Jeg vet det ikke selv, men jeg blir fulgt av vaktsomme øyne.

Inne i en bil sitter jegeren og våker over parkeringsplassen. Han jobber i noe som kaller seg P-Service. Dette navnet kan forlede deg til å tro at mannen driver med service. Så feil kan man ta. Utenfor Rimi-butikken er det en automat hvor man kan trekke en lapp som gir rett til gratis parkering i en time. Jegeren holder pusten, mens jeg går mot automaten. Kommer han til å trekke en lapp?

-Yes, sier jegeren og jubler stille. Han trakk ikke lapp.

Nå må mye skje med lynets hastighet. Jegeren løper ut fra sitt skjul og bort til min bil. Han fotograferer og printer ut en såkalt kontrollavgift på 810 kroner som blir brettet og festet under vindusviskeren. Byttet er i boks. Det må føles som en triumf. En seier.

Etterpå går jegeren tilbake til sitt mørklagte skjulested. Setter seg taus for å vente på neste offer.

Jegeren er navnløs. På lappen jeg har fått kaller han seg bare betjent. Betjent nr. 23. Jeg lurer på hvordan det er å være betjent 23. Får han provisjon? Er det viktig å fange så mange bilister som bare mulig? Blir han lei seg når den store og ofte ganske øde parkeringsplassen foran Rimi bare er fylt opp av biler som har trukket lapp slik at han må dra slukøret hjem til kona og si at i dag fanget jeg absolutt ingen, og kjenne inne i seg hvor vondt det er å være en taper. En som ikke klarte å fange noe som helst. Kanskje tenker han på hva som er meningen med livet.

Kanskje sitter han der og hutrer i mørket og venter på at det skal komme enda en sliten familiefar i en dårlig vedlikeholdt bil, og håper av hele sitt hjerte at også denne familiefaren skal glemme å trekke lapp, og at det på en eller annen måte skal gi en slags mening i livet. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar