hits

Jeg slo opp en gammel hjerneskade i forrige uke


Jeg slo opp en gammel hjerneskade i forrige uke. Det gjorde skikkelig vondt. I stoltheten. 

Hvis man for eksempel står foran en veldig hard kraftanstrengelse på vei til fjells er det flere muligheter.

1) Man tenker nøye gjennom hvor mange kilo det er lurt å ha på ryggen.

2) Man tenker at syv kilometer høres jo slett ikke så mye ut og hiver et par flasker vin og øl og lakrisbåter og to poser supermix og en liter sjokoladepudding og dessuten en hel del vaniljesaus opp i sekken. Jeg har dessuten dobbelt så mye fiskeutstyr enn strengt tatt nødvendig. Jeg mener, man vet jo aldri hva man kan få bruk for.

Det er 28 varmegrader. Vindstille. Svetten renner. Pulsen har begynt å slå hardere. Det sitter en feit klegg og biter meg i leggen. Og enda er vi ikke ute av parkeringsplassen. Dette går filleveien. Og den er bratt.

Først i rekka går Kjetil. Jeg pleier å tenke på Kjetil som en slags supertanker. Gutten bare slår på kjempekreftene og kommer i siget. Han labber av sted. Ustoppelig. Fryder seg over å bruke muskler og småløper opp lia. Etter ham kommer HC i lange klyv. HC er en lang, senete kar med langt fremskredne konkurranseinstinkter og en kropp som er mye brukt i Birken og slikt. Som nummer tre ligger Olav, en klok taktiker som har gjort smarte veivalg i terrenget til sitt varemerket. Olav har ikke en høydemeter å miste. Aldri.

Sist i rekka ligger en gryende kulemage og betydelig falsk selvfølelse basert på noen sporadiske sykkelturer til jobben og tilsynelatende trening i Berger svømmehall på Rykkinn. I tillegg er jeg henfallen til å flyte på tidligere erfaringer.

I 2003 kunne jeg for eksempel røyke 25 Prince Mild om dagen og likevel gå friskt inn i Børgefjell nasjonalpark, i ti timer i strekk, med en supertung sekk på ryggen. Det er dessuten ikke lenge siden 2003. Det mener jeg, rent prinsipielt.

Også i 2003 var det veldig varmt. Jeg gikk derfor i sandaler. Det gikk kjempefint. Hele veien inn til målet. For vi gikk på en tørr sti. Hele veien. Jeg gjør det samme nå. Går i nakne føtter i sandaler. Jeg har som sagt slått opp en gammel hjerneskade.

Plutselig kommer vi til en myr. Jeg blir våt på beina. Like etterpå sklir min venstre fot inne i sandalen og flærer av et stort stykke hud. Midt under fotbladet. Å bære 30 kilo på ryggen under slike forhold er ikke bare dumt. Det er også idiotisk.

Jeg setter på det største gnagsårplasteret som er å få tak i. Jeg bytter også til tykke sokker og gummistøvler. Kjetil spør om han skal bære sekken min et stykke. HC er bekymret. Spør om jeg er OK. Olav bestemmer seg for å gå like sakte som meg.

Jeg er dessuten redd for å få hudkreft. Det har sammenheng med at jeg har en god kompis som heter Jon. Han en kreftlege på Rikshospitalet og har fortalt en rekke skrekkhistorier. Derfor smører jeg meg alltid inn med overdrevent tykke lag med solkrem.

Nå renner solkrem og svette inn i øynene. Det svir. Jeg prøver å tørke meg med skjorteermet, men det hjelper bare i noen minutter, så er det på an igjen med ny svie og nye tørk. Jeg virrer med hodet. Jeg sakker etter. Jeg lurer på hvor stien er. Jeg sier høyt til meg selv at det slett ikke gjør noe å bruke fire timer på syv kilometer. Fire timer. Det svir.

Etter at vi kom frem til hytta steg selvfølelsen. Allerede dagen etter følte jeg meg mye bedre og labbet av sted til et bra ørretvann i nærheten. Det var da jeg møtte den største reinsbukken jeg noen gang har sett.

Alle andre, halvtamme reinsdyr jeg har truffet, pleier å bli redde når de ser meg. De syns sikkert at jeg er et stort og sterkt og skremmende vesen. Derfor løper de sin vei.

Denne bukken så meg rett inn i øynene. Jeg tuller ikke. Så gikk dyret rolig og stilte seg opp på en liten haug, 20 meter unna. Fra haugen kunne den se ned på meg, menneskekrypet. Bukken stilte seg opp på en helt spesiell måte. Hodet og det digre geviret var høyt hevet. Kroppen sto i en slags angrepsposisjon, med forbena tett samlet, og bakbena bredt fra hverandre. Bukken viste meg kuken sin. Jeg tuller ikke. Den gjorde det.

#Manndom #stårforfall

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar