hits

Han festet ungen til et anker

Jeg fisker meg oppover langs elven. Strømmen er stri. Noen steder er det fossefall og stryk. Jeg hopper fra sten til sten. Jeg har holdt på slik siden jeg var liten gutt. Nå er jeg 52 år. Jeg har aldri falt i elven. 

Jeg har nylig vært i Gaula i Trøndelag og fisket laks. Her går jeg min faste løype langs elvebredden. Plutselig oppdager jeg et anker som er festet mellom rullesteinene. Det er et slikt anker eller dregg som gjerne brukes i småbåter. Det er litt rart å finne et anker her, for vi er langt fra sjøen og det er slett ingen som bruker båt i området. 

Ankeret er festet til et 12 meter langt tau. I andre enden av tauet er det bundet fast en guttunge på seks år. Han står i en grønn redningsvest og kaster med sluk. Jeg begynner straks å lure på hva foreldrene har tenkt og hva som kan komme til å skje. Her er det flere muligheter:

1) Guttungen faller i elven, blir tatt av strømmen og ført et stykke nedover. Han blir så berget av tauet og kan karre seg i land helt selv.
2) En stor laks biter på kroken. Gutten er så liten at han blir dratt rett ut i strømmen. Men han tviholder på stanga. Da kan far komme løpende og hale sønnen på land igjen og dessuten berge laksen som en slags bonus.
3) Gutten får en laks på kroken, blir ivrig, prøver å bevege seg, men det går slett ikke og dermed mister han fisken.
4) Gutten får ikke laks i det hele tatt. Han bare glemmer at han er tjoret til et tau. Han prøver å gå fremover, blir rykket bakover og slår hodet mot en sten. Han blir liggende med ansiktet ned i vannet og drukner på grunt vann.

Det hører med til denne historien at foreldrene er fra Danmark. De har åpenbart en stor og romslig bil siden de i tillegg til alt annet har funnet plass til et tungt anker og kjørt det helt opp til Trøndelag.

Når jeg står slik og ser på ankeret, kommer jeg til å tenke på en mamma som jeg en gang traff i barnehagen og som mente at alle barna burde ha sykkelhjelm på seg når de lekte i klatrestativene.

Det er dessuten mye man kan gjøre hvis man er bekymret. I dagens utgave av Aftenposten kan vi for eksempel lese om danske foreldre som på grunn av skilsmisser leier privatdetektiv for å spane på om barna deres har det bra og ikke blir utsatt for fare.

Som man forstår. Det fins ingen grenser. For hva foreldre kan finne på.

#Barneoppdragelse #Kjørdebatt

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar