hits

De kloke hendeneOslo er full av bygårder fra 1800-tallet som fortsatt fungerer meget bra, mens de nå bygger en barcode-rekke med høyhus i Bjørvika som trolig bare vil leve i 20 år. Det vil koste oss dyrt.


Jeg har høyere utdannelse. Det får meg til å tru at jeg er noe. Men mine hender er blant de dummeste som fins. Selv om jeg har laget mat i alle år er jeg ikke i nærheten av det svigermor kan klare. Kanskje prøver jeg å herme, steke svinekoteletter som skal putre og surre lenge i kraft og smør, men alt hva jeg surrer og alt hva jeg putrer, så ser familien bare sorgtungt på resultatet og savner svigermors kloke hender.

Svigerfar bygget det meste av huset sitt selv. Det har stått fjellstøtt mot uvær og stormer på Vestlandet. I alle år. Han hadde alltid med seg litt verktøy når han var ute og gikk i tilfelle han traff noe som skulle repareres. Jeg har noe tau som han spleiset i et vakkert mønster for 15 år siden. Jeg bruker det ofte og beundrer håndverket. Klokskapen ligger i å kunne skape noe som varer. Lenge.

Jeg leste nylig i lokalavisa Budstikka om et helt borettslag på Fornebu som er i trøbbel. Det er kliss nye hus som må rive det meste og starte forfra fordi det er slurv og mangler overalt. Nylig kom en undersøkelse som viser at det vil bli skrikende mangel på dyktige fagarbeidere i Norge. 

Dessuten skal vi alle leve i nuet. Fremtiden har ikke en sjanse. Vi bygger nå. Vi bruker opp plassen og fyller opp rommet. Aldri har det vært bygget mere eller fortere enn nå. De som kommer om 10 år eller 20 år og kanskje har en helt annen smak eller ide om hva som er pent eller holdbart, får stå der og bare ha det så godt.

Jeg spiste middag sammen med Maiken i går. Maiken er en god venninne av min eldste datter. De går begge på Rud videregående skole i Bærum.

-Kjæresten min går på nerdemekk, sier Maiken med et strøk av stolthet i stemmen. Hun forklarer at det finnes vanlig mekk og nerdemekk. Forskjellen ligger i matte og fysikk og slikt.

Det fins altså folk som er kloke både i hode og i hender. Jeg sier ikke at alt håp er ute. Men kommer de til å bygge noe som står seg bra i 200 år? Jeg har mine tvil.

 

#bygg #arkitektur #håndtverk

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar