hits

Exitminsteren

Svetten perler på pannen til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Mannen har en hard dag på jobben. Han skal fjerne et helt ord. Hive det ut. Ordet er "frivillig".

Det er fredag 6. juni i kongerike Norge. Klokken er 12.08. Det norske folk er i full gang med å starte på en pinseferie som skal vise seg å bli fylt av sol og varme og bading og glede fra den ene enden av landet til den andre. Men på kontoret til Anders Anundsen er man slett ikke i feriemodus. Justis- og beredskapsdepartementet skal sende ut en pressemelding. Overskriften er "Ny returterminologi".

Det er nemlig mange måter å reise fra Norge på. Noen kan for eksempel reise i følge med politiet. Kanskje iført håndjern. De er da i gang med noe som kalles "tvangsretur". Det skal vi fortsatt drive med, skriver Anundsen i sin pressemelding. Men det er også noen som har fått endelig avslag og blitt bedt om å forlate landet "frivillig", som det heter i utlendingsloven.

Det betyr at de skal reise uten følge av politi. Men så skjer det rare at mange velger å ikke forlate landet frivillig. Overraskende nok.

Når det er sånn så kan vi jo droppe hele ordet, "frivillig". Bare stryke hele utrykket. Det er det regjeringen nå forslår, i følge Anundsen. Han understreker at det faktisk ikke er frivillig i det hele tatt, men rett og slett en plikt å forlate landet. Hvorfor det da har stått "frivillig" i loven i alle de år, står det ikke noe om i pressemeldingen, som du kan lese her.

Hvis du blir forvirret av dette er det grunn til å understreke at Anders Anundsen fortsatt skal hete justis- og beredskapsminister. Han har ikke vurdert å skifte tittel til for eksempel "exitminsteren" eller "velkomstministeren". Men du kan jo kalle ham det hvis du vil. Det er helt frivillig.

#newspeech1984  #andersanundsen

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar