hits

Da opprøret kom til NorgeNatt til første mai kom ungdomsopprøret til Norge.


NRK spilte rock midt på natten for å holde ungdommene vekk fra gaten. Vanligvis gikk TV-en i svart ved 11-tiden, men akkurat denne kvelden hadde myndigheten funnet på et desperat tiltak, spille rock til langt over midnatt. Veslefrikk med Anne Grete Preus var et av bandene som spilte.

Oslo natt til 1. mai. Det er på slutten av 1970- og begynnelsen av 80-tallet. Karl Johans gate ser ut som en krigssone. Det er gateslag. Politiet bruker tåregass og køller. Butikkvinduer knuses. Å drive nærradio er forbudt, men noen pirater sender likevel og rapporterer fra slaget. Butikken Oluf Lorentzen på Karl Johan plyndres for proviant og flasker som også kan kastes på politiet. Benker fra Studenterlunden blir samlet sammen og satt fyr på. Oslo er forvandlet til et slags Belfast.

Det er ikke godt å si hvorfor dette skjedde. Det var ikke lett å få tak på hva protesten var rettet mot, annet enn at politiet var en fiende. En nærliggende teori er at ungdommen kjedet seg. Noe måtte skje. Dette gjentok seg tre år på rad. Natt til 1. mai ble en turistattraksjon. Tusener av skuelystne reiste inn til Oslo sentrum for å se på slaget. Politiet mobiliserte. I det siste slaget stilte de med 800 politifolk. Og vant en kortvarig seier.

For sommeren 1981 kommer forløperne til Blitz. Det er «Ungdomsgruppa mot bøteterror», forkortet Ung Mob, og leder er min venn Knut Houge som lover at de ville «ta i bruk metoder som til vanlig omtales som "ulovlige" og "pøbelstreker" inn i kampen mot "forjævliseringen" av forholdene for unge i Oslo». Raseriet skyldtes høy arbeidsledighet blant ungdom, boligmangel og nedskjæring i fritidstilbudet.

Nå følger okkupasjon av hus og fritidsklubber. En tom bygård i Skippergata blir viktig. Her utvikler det seg et rusmiljø. Tidlig i 1982 tok noen av okkupantene imot et tilbud fra Oslo kommune om et ungdomshus i Pilestredet, og natt til 1. mai samme år tok de i bruk bygget. Blitz-huset blir et alternativt miljø i hovedstaden. Andre okkupanter fortsatte å bosette seg i ulike hus og utkjempe harde slag når politiet kom for å kaste dem ut. En imponerende rekke politikere spår Blitzhuset en snarlig død.

I kveld fyller Blitz 32 år. Bursdagen feires med konserter. Natt til 1. mai kan du få med deg Blitzhusets hesligste band Terrorstat, sludgemetall bandet Hombre Malo, det svenske trallepønkbandet Bombfors og de norske yndlingene Norsk Råkk. Husk kontanter! Det koster 60 kroner å komme inn. Gratulere med dagen.#Blitz #rock #UngMob #politikk #ungdom

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar