hits

Jeg blir mer og mer skeptisk til at Kaja skal på busstur


Tenk deg at du har et vingespenn på bare 6 små centimeter og skal fly hele 6.500 kilometer, i lav høyde, tvers over det europeiske kontinent, helt fra Afrika, for å ha sommerferie i Trøndelag. Det gjør sommerfuglen Admiral.


Jeg satt i flere timer ved en fiskeplass som heter Brønnhølen i elva Gaula i fjor sommer. Jeg har aldri fått laks i Brønnhølen. Men jeg sitter ofte der og håper at noe skal skje. Da plutselig landet det en vakker sommerfugl like ved hånden min. Den virket sliten og ble sittende, slik at jeg kunne ta et bilde med mobilen. Jeg la bildet ut på Facebook. Min venn Rune, som er biolog, kunne dermed straks fortelle i kommentarfeltet at det dreide seg om en trekksommerfugl som heter Admiral og som reiser utrolig langt. Størrelsen tatt i betraktning.

Det er årets påskeferie. Vi er på Bornholm som er en øy i Østersjøen. Min datter Kaja (17) forteller oppglødd om en drøm hun har. Jenta har veldig lyst til å dra på langtur sammen med venner. Helst skal de dra av sted i en slik folkevognsbuss som hippiene brukte på 60-tallet.

Jeg syns selvsagt med en gang at den turen høres skummel ut. Det er åpenbart ganske mye farlig som kan skje på en slik tur. Men jeg sier ingen ting. Jeg mener at det er lov til å drømme. Kaja kommer sikkert til å reise, uansett hva jeg måtte mene om det ene eller det andre. Like etterpå går vi forbi en butikk som selger suvenirer og små rare ting. Da ser jeg en modell av folkevognsbussen som Kaja drømmer om. Den står i butikkvinduet og er rød. Jeg går straks inn i butikken og spør damen bak disken om jeg kan få kjøpe bilen.

I det damen bøyer seg frem for å løfte frem bussen, så sier hun; - Nei, men, den var da riktig flott. For akkurat da har det landet en Admiral sommerfugl på taket av lekebilen.

- Den har sikkert flydd hit fra Afrika. Det kan tenkes at det bare er en mellomlanding. Sommerfuglen skal trolig straks videre. Kanskje den skal til Norge, sier jeg. 
 
Lekebilen blir pakket inn og like etterpå gir jeg den til Kaja. Vi sitter og spiser pannekaker på en kafe og jeg forteller oppglødd om Admiralen og at å treffe en slik her er nesten som å være midt inne i et eventyr eller et dikt. Jeg blir mer og mer begeistret for akkurat denne sommerfuglen. Om den store reisen. Om å ha drømmer og lengsler. Admiralen er en forfinet og vakker liten skapning, men likevel en tøffing med store ambisjoner. Jeg liker det.

Men nå har jeg akkurat oppdaget hva Admiralen gjør om høsten. Den går på fylla. Jeg har nemlig gjort litt såkalt research på nettet. Det viser seg at Admiralen elsker å slurpe i seg saften fra gjæret nedfallsfrukt og får på den måten i seg en hel del alkohol. Den svimer rundt i hagen og kan lett komme til skade. Hvis du ikke tror meg kan du selv lese om det her.

Jeg blir for øvrig mer og mer skeptisk til at Kaja skal på busstur.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar