hits

Jeg er sterk tilhenger av denne varianten av nordmenn

Jeg kjenner en kar som fisker mye laks i elva Bjøra. Han er anleggsarbeider og så heldig å eie sin egen gravemaskin.

Bjøra er ei sideelv til Namsen som starter sesongen et par uker før resten av Lakse-Norge. Den 15. mai er det all grunn til å slippe gleden løs og gjøre et sleng med flue eller sluk eller som min venn, henge på en stor klyse med meitemark på kroken.

Det kan være riktig kaldt og ufyselig å stå ved Bjøra i midten mai. Noen ganger snør det. Hvis vinteren har vært hard er det trolig også tele i bakken. Bakken er rett og slett frosset til is. Dette gjør det meget vanskelig å grave meitemark.

Men slike ting som tele har sjelden stoppet en trønder. Det er i det hele tatt svært lite som stopper en trønder. Når han eller hun først har bestemt seg for noe. Jeg er en sterk tilhenger av denne varianten av nordmenn. Jeg mener at landet ikke hadde klart seg uten. Se min hyllest i her.

Når det er sagt så kunne selvsagt min venn gått i sportsbutikken og kjøpt meitemark. De koster fra en til frem kroner pr stykk. De dyreste er såkalte duggmark som er kjempestore og litt seige i skinnet slik at de ikke lett faller av kroken eller blir spist opp av smolt.

Duggmark kan du for øvrig fange selv. Om natten. Særlig etter at det har regnet. Det er ikke helt uvanlig å se for eksempel en direktør fly rundt i hagene til sine naboer i Bærum, midt på natten. Han vil da være i ført hodelykt og lete småløpende, lettere manisk, etter duggmark som kryper over mosen. Etter å ha lett ferdig i sin egen hage er det lett til å bli fristet til å hoppe over gjerdet til naboen uten å spørre først. De naboer som i mørket forveksler en duggmarksletende direktør med en innbruddstyv vil da ofte sette inn noen veldig skremmende skrik, men det er i for seg ikke poenget i denne historien.

Poenget er at markfiskere er villige til å strekke seg langt. De er også villige til å grave dypt. Min venn i Trøndelag bryr seg ikke om at telen stikker dypt. Han tar sin store gravemaskin og grabb og graver gjennom telen. Slik kommer han lett ned til meitemarken.

Man trenger bare litt god plass og pågangsmot hvis man vil lete etter mark på denne måten. Begge deler er det nok av i Trøndelag.

Lykke til med sesongen i Bjøra.


#Meitemark #laksefiske #fiske #Namsen #Bjøra #Laks

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar