hits

Oslo-jente straffet med slag og skamklippingFamiliekonflikter i det norske sigøynermiljøet løses med vold. Justisminister Anders Anundsen er opprørt, melder TV2.


TV2 har hentet videoen fra Facebook. Videoen viser Jan Roger Karlsen, også kjent som Alex «Dolla» Karoli, som dømmer en tenåringsjente etter en familiekonflikt. Vi ser den unge jenta bli slått og skamklipt av to kvinner. Jentas kjæreste, som sitter ved siden av henne i sofaen, forsøker å hindre angrepet. Også han blir angrepet. Mer om saken her.

Sigøynere eller romfolk er noe av det vanskeligste å forstå seg på. Første gang jeg skulle skrive om dette var en sommerdag i Vadsø på slutten av 1980-tallet. Avisen jeg jobbet i hadde utsikt mot havna. Fra kontorvinduet kunne jeg se rett ned på en familie som hadde slått opp telt på brygga.

Oppsøkende journalistikk kan jo være utrolig krevende. Jeg måtte jo gå nesten hundre meter for å komme i kontakt med familien i teltet. De var først og fremst sinte. På sosialkontoret.

Jeg ringte derfor sosialsjefen i Vadsø som sa at de nok skulle hjelpe familien, men at de hadde bedt om mer enn de hadde krav på. Dette skrev jeg i avisen, sammen med familiens versjon. Jeg syns jo at det var en sak at folk kunne finne på å slå opp telt midt i sentrum av en by.

Noen minutter etter at avisen var kommet ut begynte telefonen å ringe. Folk var sure. De mente at jeg ikke var nevneverdig intelligent. Flere hundre år med mistro til sigøynere veltet ut av telefonrøret. Å skrive noe som kunne tolkes som støtte til sigøynere ble ikke tatt nådig opp. For å si det mildt.

Det var ganske surt og kaldt den dagen. Det er ofte det i Finnmark. Fra vinduet kunne jeg se småunger som åpenbart frøs og hadde det ille. Skal man bare se en annen vei når foreldre mishandler ungene sine?

Etter gårsdagens TV2-sak velter det nå en forståelig flodbølge av sinne mot Karoli-familien i sosiale medier og sikkert andre steder. Jeg syns det er krevende å se det uforståelige. Jeg blir sinna jeg også.

Maktesløshet. Det er det mest dekkende ordet jeg kan komme på.

Barn blir solgt, mishandlet, ødelagt av sine egne foreldre. Med overlegg. Og dette samfunnets evne til å gjøre noe er ikke særlig god.

Det sitter nå en skamklipt tenåringsjente i Oslo. Det er ikke vanskelig å tenke seg hvor jævlig hun har det. Om kort tid er hennes skjebne trolig på vei mot glemsel. Det er så mange skjebner der ute. Så mye urett. Det er til å få vondt i magen av.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar