hits

Halve Norge rammet av lusHalvparten av alle barn får lus, leste jeg i Aftenposten i dag. Det nytter ikke å støvsuge huset eller ta badstu, opplyser avisen.


Jeg vet ikke hvor mange som får veldig lyst til å ta frem støvsugeren når de oppdager at det kravler hodelus rundt på hue til ungene. Man kan jo lure litt på hvorfor Aftenposten nevner støvsuger-knepet blant alt som ikke virker. Forklaringen kan være at avisen ikke kjenner lusa på gangen.

Problemet med å nevne ting som ikke virker er at folk bare får med seg en opplysning og glemmer resten. Mange vil bare huske ordet "støvsuger". Når de lenge etterpå møter et lus-problem, kan de finne på å tro at støvsuger er kjempelurt. Det er dessuten påtrengende å fortelle at når man møter en kravlende og ekkel lus for første gang kan flere ting komme til skje.

1) Mor setter i et skrik og tvinger far til å kjøre, nærmest i pysjamasen, inn til et nattåpent apotek på Jernbanetorget i Oslo for å stå i en ubehagelig lang kø sammen med ustabile narkomane og vente på å få utlevert lusemiddel, samt lusekam.
2) Man lærer så at lusemiddelet bare skal gnis inn i hodebunnene på den som har lus. Resten av familien skal vente til lus er oppdaget.
3) Det motsatte kan likevel skje hvis begrepet "for sikkerhet skyld" kommer til anvendelse.

Et annet begrep som også kan bli brukt er "valgets kval". Dette er noe som rammer skamfulle folk som ikke liker å ha det hengende på seg at deres barn kan være fulle av lus. Slike vil kunne finne på å holde lus hemmelig. Forklaringene kan være at de er i en form for sjokk. Jeg skjønner jo det. Vi lever jo tross alt i moderne tider med en blåblå regjering, også kommer de trekkende med noe så håpløst gammeldags som lus. Lus høres definitivt ut som noe man drev med før i tida.

For de som ikke vet når før i tida var, må jeg få understreke at det var på den tida at folk spiste kålruletter til middag og røkte teddy uten filter, og gjerne lå utstrakt på sofaen iført tøfler og pledd slik at alle måtte være meget stille i huset, nå far hvilte middag. Mor ville da hysje på barna. Mor ville dessuten skrubbe alle gulv slik at de ble gullende rene når det stundet til helg. Kjønnsroller er nemlig rare greier. Se for øvrig petiten "Vi svinger motorsagen alt for sjelden i dette ekteskapet".

Det er dessuten verdt å understreke at Ignaz Semmelweis (1818-65) fant opp hygienen. Damene fikk ansvar for rengjøring, mens mennene tok ansvar for røyking, snus og skråtobakk, gjerne også mesteparten av spriten. Eilert Sundt (1817-1875)(bildet), som var Norges første sosiolog, forsket på dette, og fant ut at like etter at mor i huset hadde vasket og skrubbet gulvene, ville far komme hjem. Far ville da spytte på gulvet.

Far ville ikke bare spytte en gang, men mange ganger til gulvet var like grisete som før. Det viser som sagt forskning. Senere sosiologer, som Thomas Hylland Eriksen, har funnet ut at mannen spyttet for vise sin makt over kvinnen.

Jeg nevner dette for å sette ting i perspektiv. Det er en slags trøst. Ting var verre før. Lykke til med støvsugeren eller hva du måtte finne på i familielivet.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar