hits

Hvert ord i denne boka koster 1000 kroner

Å veie sine ord på gullvekt er det noe som heter. Dette er verre og har tatt 70 år. Til nå.

Det er 1930. Fire karer sitter i NEMKO-bygget på Blindern i Oslo. Planen er å bli ferdig med jobben i 2060. Da skal 300.000 ord være samlet i Norsk Ordbok. Prisen blir nær 300 millioner kroner eller tusen kroner pr. ord.

Karene jobber tidlig og seint. Jobben består i å finne fram til alle de nynorske ordene og dialektuttrykkene som er i bruk i hver en krok og skrik av landet vårt. Absolutt alt skal med. Det er en slags ordenes støvsuger som er på gang. Tre millioner ord blir funnet og skrevet ned på like mange lapper, systematisert og plassert i skuffer og skap, i kjeller og loft. Å velge ut de 300.000 viktigste ordene som inngår i det normale ordforrådet er en langsom og pirkete prosess.

Først får en redaktør en utvalgt alfabetbolk med ordene som skal gjennomgås. Bolken blir så sendt til en gruppeleder, og derfra går det frem og tilbake mange ganger mellom sitatsjekker, hovedredaktør, korrekturleser og tilbake til redaktør igjen, før den så blir sendt til endelig kontroll og til slutt blir ferdigstilt.

De fire karene jobber på spreng. Etter 36 år er de ferdig med det første bindet som dekker fra "a" til "doktrinær". Vi skriver 1966. Arbeidet fortsetter ufortrødent. Allerede 12 år senere er bind to klart. Vi er på slutten av 1970-tallet. Bind to dekker ordene fra "dokument" til "fluksen". Og slik fortsetter det. Bind tre fra "fluskler" til "gigla" ser dagens lys 16 år senere. Dette går unna.

Plutselig er det noen som kommer på at Norge skal feire at grunnloven runder 200 år i 2014. Dette kommer litt brått på, men hadde det ikke vært gøy om Norsk Ordbok kunne bli ferdig, ikke i 2060, men i 2014?

Kulturdepartementet og Universitet i Oslo og alle andre krefter som er med i prosjektet er begeistret for ideen. De bestemmer seg for at det tolvte og siste bindet i Norsk Ordbok skal bli ferdig til jul i år. Men da må man setter alle kluter til.

Folk kan bli stresset av mindre. 27 forskere jobber på spreng med boka. Så mye har de aldri jobbet før. En 70 år lang reise er inne i en forrykende sluttspurt. Jeg ser det for meg. Hvordan de nærmest røde i kinnene kaster seg over det ene ordet etter det andre og sender det mellom seg med stor fryd.

Det siste ordet i boka er planlagt å bli "åværig" som betyr blyg, urolig eller nervøs. Hvis det ikke kommer noen alvorlige innvendinger i siste liten er dette siste ord som blir satt. I Norsk Ordbok.

Å bli endelig ferdig vil sikkert føles som en stor og historisk triumf. Litt som å vinne OL-medalje i kverulering. Det kan være all grunn til å feire. Kanskje med dobbel dose bokstavkjeks og rød saft i kantina. Eller kanskje man kan tillate et ellevilt slag Scrabble eller Wordfued midt i arbeidstiden.

Jeg vet ikke, jeg, men hvis det var jeg som var prosjektleder for Norsk Ordbok og jeg lå i sengen min om kvelden, da ville jeg nok nå ligge og kaste meg urolig frem og tilbake. Jeg ville sikkert ligge slik og tenke på om det var noen ord jeg hadde glemt å ta med. Har jeg husket "borborygmi" (magerumling og ufrivillig luftavgang) eller "bilirubin" (gulrødt fargestoff ofte konsentrert i gallen)? Eller er det kanskje noen saftige nynorske onomatopoetikon som åpenbart fortjener å bli løftet frem som de viktigste i Norge?

En annen grusom tanke når man ligger slik i sengen sin og ikke får sove er at språket forandrer seg. Det skjer hele tiden. Hver dag. Kanskje allerede om en fem, seks år så er det kommet en hel busslast med nye og mye brukte ord som slett ikke står i Norsk Ordbok. Hva gjør man da? Det er bare en liten del av verket som er redigerbart på nettet. Man har et enormt digitalt tomrom i Norsk Ordbok.

Så den dag kan komme, da noen nye forskere må sette seg i en kjeller og bestemme seg for å starte helt forfra: La oss se: Hva er de 300.000 viktigste nynorske ord og dialektuttrykk for tiden? Sett i gang karer. Begynn og jobb!

Ivar Aasen ville trolig spandert et av sine beste smil


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar