hits

Er det et falskt smil eller kvinnen i ditt liv?

Det er tidenes morgen. Solen står opp til nok en varm dag på savannene i Afrika. Det går noen gnuer og gresser fredelig i bakgrunnen. Vår mann har tenkt å overleve og sende genene sine videre til deg og meg. Alt står og faller på en ting. Kommer vår mann til å stole på magefølelsen eller ei. 

-Er det der et falskt smil eller en mulig partner? Urmannen klør seg i skjegget. Å være kraftig ubarbert var på moten på den tiden, så det er ikke usannsynlig at vår mann klør seg i skjegget. Han må uansett ta noen raske avgjørelser. Han har nemlig tenkt å skaffe seg dame. Og dessuten må han bestemme seg for hvordan han skal få tak i mat.

Noen hundretusen år senere sitter jeg og leser A-magasinet. Det er helg på Høvik. Det regner ganske mye og er veldig trist ute. Ikke for å klage, men det er en helt ubrukelig vinter der jeg bor. Derfor sitter jeg inne og leser noe Geir Kirkebøen har skrevet. Han er professor ved Psykologisk Institutt ved Universitet i Oslo (UiO). Det er med andre ord all grunn til å lytte til hva Geir Kirkebøen sier. Denne mannen er ingen hvem som helst. Han er ekspert. På intuisjon. Geir Kirkebøen gir meg etterlengtet støtte.

Det har seg nemlig slik at jeg har svimet mye rundt i livet mitt og tatt den ene raske avgjørelsen etter den andre. Jeg har for eksempel kjøpt en Volkswagen Sharan. Når jeg gjorde dette så sjekket jeg ikke en masse rare fakta om hvor ofte aircondition-anlegget eller vannpumpa kommer til å ryke eller om hele bilen kommer til å ruste som bare faen. Jeg gjorde ikke det. Jeg bare kjøpte bilen. Den så jo bra ut. Jeg gjorde noe av det samme da jeg giftet meg. Hun så jo bra ut. Det kunne ikke ramle meg inn i halvsøvne at dette kunne gå gærent. Professor Geir Kirkebøen forklarer:

- Det betyr ikke noe som helst om du faktisk har rett eller ei. Det viktige er at du føler at du har rett.

Nemlig. Sånn er det. Jeg føler at jeg har rett. Når jeg for eksempel møter en person for første gang, så vet jeg i løpet av noen sekunder om vi kommer til å bli bestevenner og henge sammen i tykt og tynt. Jeg kjenner det på meg.

er det likevel noen som tviler. Det kan for eksempel være at de har problemer med å skille et ekte smil fra et falskt smil.

 Du kan da få hjelp fra to professorer i USA. De har kartlagt falske og ekte smil. Det dreier seg om Paul Ekman ved Universitetet i California og Wallace V. Friesen ved Universitetet i Kentucky. Ekspertene har funnet ut at falske og ekte smil kommer fram fra ulike muskler, som er kontrollert av ulike deler i hjernen. For å skille falske smil fra ekte kan du benytte et system som heter Facial Action Coding System (FACS).

Her har du med andre ord et stort valg. Du kan skaffe deg en versjon av Facial Action Coding System. Eller du kan rett og slett fortsette som før og bare stole på magefølelsen.

For øvrig kan man jo lure litt på hvordan det hadde gått med menneskeheten hvis vår mann på savannen hadde hatt Facial Action Coding System for hånden. Mer om systemet her.
 
Eksempel på ekte smil?Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar