hits

Kalde faktaJeg har akkurat begynt å beundre geologen Henrik Svensen. Mannen har boret i isen på Grønland og funnet ut hvorfor Romerriket gikk til helvete fra og med år 540. Roma ble i løpet av få år redusert fra en millionby til å ha snaut 5.000 innbyggere.


Romerne hersket over det meste av vår verden i mer enn tusen år. Hvorfor mistet de grepet? Hva gikk galt? Mange trur at innvandrere hadde skylden. Slår man opp i leksikon, så kan man lese at sivilisasjonen bukket under på grunn av såkalte barbariske invasjoner.

Det er selvsagt mulig at barbarene hadde litt med saken å gjøre. Men keiser Justinian var i ferd med å slå tilbake. Nesten hele Italia var tatt tilbake fra barbarene i seierrike hærtog. Keiseren sto på nippet til å gjenopprette Romerriket i Vest-Europa. Fremtiden så lys ut, så lys at Justinian burde gått med solbriller. Hva kunne gå galt?

Det er her Henrik Svensen kommer inn. Svensen er nordmann og derfor litt over gjennomsnittlig opptatt av været.

Henrik Svensen boret seg noen tusen meter nedover i Grønlandsisen. I iskjernen fra år 540 er det et tykt lag med forurensing. Her kan man se en sterk økning av svovelinnholdet i atmosfæren. Forklaringen er trolig et enormt vulkanutbrudd som fant sted i tropene og skapte mange uår med sult, sykdom og elendighet i Europa. Mer om dette her.

Hvis man søker sannheten skal man med andre ord gå til isen. Nå må jeg innrømme at jeg personlig har slurvet en hel del på dette området. Det har fått store konsekvenser. Men nylig tok jeg mot til meg.

Mine arkeologiske utgravninger gikk helt ned til bunnen av fryseren. Her fant jeg en rekke antikviteter som stammer fra min kones ekspedisjoner til Sverige. Kona finner utrolig mye billig mat som blir hentet hjem og forhåndslageret i tilfelle en hungersnød av samme dimensjoner som i år 540.

Men siden det ikke oppstår noen lokal hungersnød er det mer vanlig at årene går og at depotene blir liggende ganske urørt. Disse kunne jo ha blitt interessante for fremtidens forskning, men slike hensyn er jeg ikke villig til å ta. Jeg tok derfor nylig en slags mental springfart og angrep isen med alle midler.

Jeg har dermed fått en masse interessant erfaring.
1) Det er all grunn til å beundre geologer.
2) Det gamle trikset med å sette bøtter med varmt vann i fryseren for å fjerne is er treige greier. Heng heller en motorvarmer opp i fryseren så går det så det suser.
3) Hvis du legger et liggeunderlag nederst og brer matvarene fra fryseren under en dyne slik at det ser ut som om noen ligger og sover i kjelleren, kan det by seg en ypperlig anledning til å erte tenåringsdøtre som skal ha kjærester på besøk og som syns alt far gjør er ubeskrivelig pinlig.

For øvrig vil man ønske lykke til med historiens gang. Sånn helt generelt.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar